AcasăStiri generale'Cele care nu se văd' - instalaţie fotografică, de joi, la Muzeul...

‘Cele care nu se văd’ – instalaţie fotografică, de joi, la Muzeul Ţăranului

Vernisajul instalaţiei fotografice ‘Cele care nu se văd’ va avea loc, joi, de la ora 19,30, la Sala Acvariu de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Potrivit unui comunicat al muzeului transmis, marţi, AGERPRES, un proiect cofinanţat de AFCN, iniţiat de compania de teatru independent Vanner Collective, instalaţia fotografică ‘Cele care nu se văd’ îşi propune să aducă ficţiunea în real şi să prezinte 10 personaje feminine din literatura română create de bărbaţi, care ies din rânduri şi sunt văzute prin lentila a 10 fotografe.

‘Cele care nu se văd iniţiază un demers de redare a vocii personajelor feminine din marile opere literare scrise de autori bărbaţi, în contextul reprezentării extrem de precare a scriitoarelor românce în manualele şcolare şi a unei imagini de cele mai multe ori bi-dimensionale a rolurilor femeii în societatea românească. (…) Astfel, 10 fotografe din România au abordat 10 opere literare cu personaje feminine, alături de trei actriţe, ce au reprezentat toate personajele, la trei vârste diferite, pentru a evidenţia că fiecare femeie conţine toate arhetipurile şi că fiecare femeie, indiferent de background, poate înţelege empatic traumele şi viaţa oricărui personaj’, se arată în comunicat.

Cu ajutorul realităţii augmentate sunt animate în formă video & audio trei dintre trio-urile de imagini, artistele-performer dând voce şi corporalitate personajelor, scoţându-le din sfera 2D, atât fizic, cât mai ales psihologic.

Lucrările sunt semnate de fotografele Anca Cernoschi, Crina Prida, Cristina Venedict, Dana Tole, Larisa Baltă, Mihaela Tulea, Sabina Suru, Alina Uşurelu, Irina Gache, Cristina Bobe, cele trei actriţe fiind: Oana Jipa, Corina Moise şi Mihaela Rădescu.

Evenimentul de deschidere va include un open talk cu Diana Lupu, psiholog şi psihoterapeut relaţional.

Instalaţia va putea fi vizitată la Sala Acvariu, până pe 2 septembrie, de marţi până duminică, între orele 10,00 – 18,00.

Vanner este un colectiv de creatori de teatru din România şi Irlanda, format în Marea Britanie, în 2014.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks