Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca (UBB) ocupă poziţia 642 în domeniul Psihologie-Ştiinţe cognitive, fiind singura universitate din România inclusă în clasamentul URAP (University ranking by Academic Performance), dat publicităţii la începutul lunii august 2022, a anunţat, marţi, într-un comunicat de presă, instituţia de învăţământ.
Sursa citată precizează că psihologia clujeană, în general sau prin specializarea ‘cognitivă’, este una de referinţă internaţională de mai mulţi ani, lucru confirmat de prezenţa în rankingurile internaţionale, prin savanţi incluşi în top 2% cei mai citaţi oameni de ştiinţă ai lumii, ‘iar zona de ştiinţe cognitive este marca psihologiei clujene’.
Totodată, în comunicat se arată că din anul universitar 2022-2023 va funcţiona la UBB şi un program de licenţă în limba engleză în domeniul Psihologie-Ştiinţe cognitive, care se va înscrie în ciclurile academice deja existente în acest domeniu în psihologia clujeană la nivel de masterat-doctorat-postdoctorat-cercetare avansată.
‘Programul Psihologie-Ştiinţe Cognitive este conceput, dezvoltat şi implementat printr-o colaborare între Departamentele de Psihologie şi Psihologie clinică şi psihoterapie. Resursa umană, didactică şi de cercetare cu vizibilitate internaţională este reprezentată de specialişti în domeniul psihologiei cognitive, cărora li se alătură cei din domenii cheie ale familiei Ştiinţelor cognitive: neuroştiinţe cognitive, informatică, lingvistică cognitivă, filozofie prin logică, filozofia minţii şi epistemologie. Specializarea are ca misiune centrală o formare iniţială de înaltă calitate a viitorilor specialişti în domeniul psihologiei şi al ştiinţelor cognitive conexe. Ca obiectiv specific, programul îşi propune să asigure o pregătire interdisciplinară robustă, care să faciliteze înţelegerea şi operarea cu cunoştinţe fundamentale specifice psihologiei şi altor ştiinţe cognitive înrudite, în vederea valorificării lor în contexte ştiinţific-investigative şi practic-aplicative’, a declarat decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul UBB, prof. univ. dr. Adrian Opre, citat în comunicatul menţionat.
La rândul său, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, şi-a exprimat bucuria confirmării în rankingurile internaţionale a şcolii clujene de psihologie şi de ştiinţe cognitive.
‘Mă bucur că, pe lângă activitatea de cercetare în domeniul ştiinţelor cognitive deja tradiţională la Cluj, am completat recent toate nivelurile educaţionale şi cu componentă de ştiinţe cognitive. De asemenea, mă bucur să văd confirmarea şcolii clujene de psihologie şi de ştiinţe cognitive în rankingurile internaţionale. Vom colabora strâns cu toate centrele academice din ţară, acum mai ales cu colegii de la Universitatea din Bucureşti – care au iniţiat deja la rândul lor un program de licenţă în Psihologie-Ştiinţe cognitive -, pentru a continua diseminarea paradigmei cognitive în întregul mediu academic de profil din România’, a afirmat rectorul Daniel David, citat în acelaşi comunicat.
‘Babeş-Bolyai’, se menţionează în comunicat, este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România, începută acum 441 de ani , în 1581, reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară.
‘De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de şapte ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor’, se mai arată în comunicatul de presă.
Totodată, de mai mulţi ani, UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii.