Persoanele fizice riscă amenzi de până la 2.000 de lei, iar cele juridice de până la 2.500 de lei pentru comerţ neautorizat, conform unui proiect aprobat în şedinţa de miercuri a Consiliului Local Sector 6, cu 18 voturi ‘pentru’ şi 9 abţineri.
Potrivit acestuia, se interzice depozitarea, expunerea şi comercializarea neautorizată a produselor alimentare şi nealimentare pe arterele de circulaţie, parcaje, trotuare, locuri publice din proximitatea pieţelor agroalimentare, locuri de joacă pentru copii, alte locuri publice sau locuri neautorizate.
Încălcarea acestor dispoziţii se sancţionează cu avertisment sau cu amenzi de 1.000 – 2.000 de lei pentru persoane fizice şi de 2.000 – 2.500 de lei pentru persoane juridice.
Mărfurile şi produsele se confiscă şi se valorifică, în condiţiile legii, contravaloarea lor fiind venit la bugetul de stat.
Contravenientul poate achita în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal jumătate din minimul amenzii. Contravenţiile se constată şi se sancţionează de către poliţiştii locali.
Potrivit notei de fundamentare, la nivelul Sectorului 6, fenomenul comerţului neautorizat a luat amploare după adoptarea Legii nr. 222/2020 de abrogare a Legii nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor.
Se menţionează că în primele şase luni ale anului 2020, când Legea nr. 12/1990 era încă în vigoare, au fost înregistrate 72 de sesizări telefonice cu privire la comerţul stradal neautorizat, iar în primele 6 luni ale anului în curs au fost înregistrate 1.035 de sesizări telefonice. Potrivit notei de fundamentare, acest fapt a fost determinat în principal de ‘vidul legislativ creat prin abrogarea’ Legii nr. 12/1990, în sensul în care poliţiştii locali nu pot aplica sancţiunea complementară a confiscării bunurilor care au servit la comiterea contravenţiilor.
‘Această situaţie de fapt a fost determinată de împrejurarea că poliţiştii locali din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală Sector 6 nu au mai avut la îndemână un instrument eficient pentru a combate fenomenul comerţului neautorizat, şi anume confiscarea bunurilor destinate sau care au servit la comiterea contravenţiilor. Astfel, deşi, de la abrogarea Legii nr. 12/1990 şi până în prezent, poliţiştii locali (…) au aplicat un număr de 6.975 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 6.820.400 lei pentru comerţul neautorizat, doar pe principalele artere de circulaţie de pe raza Sectorului 6, aceste activităţi ilicite nu au fost stopate, ci chiar au luat amploare’, menţionează sursa citată.