Premierul Nicolae Ciucă a vorbit, miercuri, la Forumul Studenţilor Români de Pretutindeni, despre importanţa digitalizării aparatului administrativ, menţionând că această măsură trebuie să fie de folos întregii societăţi.
El i-a îndemnat pe tineri să îi convingă pe părinţii lor să se pregătească pentru a putea folosi tehnica şi echipamentele care permit conectarea digitală.
‘Digitalizarea nu se adresează doar unei anumite părţi a populaţiei, digitalizarea va viza întreg aparatul administrativ, iar el trebuie să fie de folos întregii societăţi. Ca atare, pregătirea şi învăţarea trebuie să aibă o formă continuă şi dincolo de o anumită vârstă şi cred că trebuie să discutăm acest lucru inclusiv cu părinţii noştri, să îi convingem că este nevoie ca şi dumnealor să se pregătească şi să înveţe să folosească tot ceea ce înseamnă tehnică şi echipamente care să le permită conectarea digitală, pentru că o administraţie digitală este adresată oamenilor comunităţii respective. Mă gândesc la părinţi, mă gândesc la bunici, gândiţi-vă în ce fel vor accesa pentru un formular o anumită platformă digitală, gândiţi-vă cât de mare este apetitul pentru folosirea cardurilor bancare sau tranzacţiilor sau achiziţiilor în sistem electronic, domeniu care este în plină expansiune, într-o dezvoltare incredibilă’, a explicat prim-ministrul.
Domeniul Educaţiei, la rândul său, trebuie să ţină cont de dinamica dezvoltării tehnicii şi tehnologiei, în contextul în care investitorii străini vor să beneficieze şi de personal cu înaltă calificare atunci când deschid o afacere, a mai evidenţiat Ciucă.
‘În discuţiile pe care le avem cu cei care doresc să investească şi să dezvolte o afacere importantă în România, dincolo de oportunităţile de afaceri, apare de fiecare dată în discuţie, aşa cum spuneam, factorul resursă umană şi factorul resursă umană nu doar din punct de vedere al existenţei sale, ci şi al pregătirii sale şi nu puţine sunt solicitările ca atunci când începe proiectul de investiţie să înceapă şi proiectul de pregătire a personalului şi aici nu mă refer la personalul tehnic într-o întreprindere, ci mă refer la personalul calificat, de înaltă calificare. Solicitarea este: ‘Avem nevoie de ingineri în – vă dau un exemplu – în domeniul bateriilor’. Ne întoarcem către domnul ministru şi îl întrebăm: ‘Domnule ministru, avem structuri de învăţământ superior care au în curriculă astfel de pregătire?’ Poate da, poate nu. ‘Când putem să beneficiem de pregătirea acestor tineri?’ După minim 3 la 5 ani de zile. Toate aceste chestiuni sunt cât se poate de importante’, a transmis el.