Acasă55Guvern: IGPR - responsabil pentru asigurarea, dezvoltarea, operarea şi întreţinerea evidenţei informatizate...

Guvern: IGPR – responsabil pentru asigurarea, dezvoltarea, operarea şi întreţinerea evidenţei informatizate a cazierului judiciar

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, un proiect de lege privind stabilirea cadrului organizatoric în scopul operaţionalizării la nivel naţional a sistemului centralizat pentru determinarea statelor membre care deţin informaţii privind condamnările resortisanţilor ţărilor terţe şi ale apatrizilor, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar.

Actul normativ creează cadrul legal pentru aplicarea, la nivel naţional, a Regulamentului (UE) 2019/816 privind stabilirea unui sistem centralizat pentru determinarea statelor membre care deţin informaţii privind condamnările resortisanţilor ţărilor terţe şi ale apatrizilor (ECRIS-TCN), destinat să completeze sistemul european de informaţii cu privire la cazierele judiciare, şi asigură, totodată, transpunerea Directivei (UE) 2019/884, a precizat un comunicat al Guvernului.

Actul normativ stabileşte o serie de măsuri care contribuie la consolidarea capacităţii autorităţii naţionale în domeniul prevenirii, depistării şi investigării infracţiunilor, una dintre acestea fiind desemnarea Inspectoratului General al Poliţiei Române drept responsabil pentru asigurarea, dezvoltarea, operarea şi întreţinerea evidenţei informatizate a cazierului judiciar şi a evidenţei informatizate dactiloscopice în scopul conectării acestora la punctul naţional central de acces şi a Direcţiei cazier judiciar, statistică şi evidenţe operative, drept autoritate centrală.

De asemenea, Inspectoratul General al Poliţiei Române stabileşte şi actualizează periodic lista personalului propriu autorizat să introducă, să modifice, să şteargă sau să consulte date din sistemul central ECRIS-TCN, precum şi profilul acestuia.

Potrivit actului normativ, prelucrarea datelor cu caracter personal în cadrul sistemului central ECRIS-TCN este monitorizată şi se supune controlului Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, denumită în continuare autoritatea de supraveghere, iar Inspectoratul General al Poliţiei Române furnizează toate informaţiile solicitate de autoritatea de supraveghere, acordă acesteia accesul la evidenţele proprii şi îi permite în orice moment accesul la toate incintele utilizate în scopul prelucrării datelor din sistemul central ECRIS-TCN.

O altă măsură prevăzută de actul normativ se referă la utilizarea abuzivă a datelor din sistemul ECRIS-TCN, prelucrarea acestora sau schimbul de informaţii care contravine Regulamentului UE, constatate ca urmare a investigărilor desfăşurate de către personalul autorităţii de supraveghere cu atribuţii în acest scop, urmează a fi sancţionate potrivit legii.

De asemenea, proiectul de lege reglementează o serie de aspecte necesare transpunerii Directivei (UE) 2019/884.

Astfel, când cetăţeanul unui stat membru adresează o cerere pentru obţinerea unui certificat de cazier judiciar la una dintre unităţile de poliţie desemnate să elibereze certificate de cazier judiciar, această unitate transmite, în termen de 3 zile, o copie a cererii către Direcţia cazier judiciar, statistică şi evidenţe operative din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Extrasul din cazierul judiciar transmis de statul membru se ataşează la certificatul de cazier judiciar emis de autorităţile române şi se eliberează solicitantului de către unitatea de poliţie la care a fost depusă cererea, în cel mult 10 zile de la data primirii acestuia.

Când un resortisant al unei ţări terţe adresează o cerere pentru obţinerea unui certificat de cazier judiciar la una dintre unităţile de poliţie desemnate să elibereze certificate de cazier judiciar, această unitate transmite, în termen de 3 zile, o copie a cererii către Direcţia cazier judiciar, statistică şi evidenţe operative din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Determinarea statului sau a statelor membre care deţin informaţii cu privire la cazierul judiciar al persoanei solicitante se realizează prin utilizarea în condiţiile legii a sistemului centralizat pentru determinarea statelor membre care deţin informaţii privind condamnările resortisanţilor ţărilor terţe şi apatrizilor (ECRIS-TCN), mai prevede proiectul de lege.

Direcţia cazier judiciar, statistică şi evidenţe operative, prin Compartimentul autoritatea centrală naţională pentru schimb informatic de date din cazierul judiciar, este structura care îndeplineşte atribuţiile privind organizarea şi conţinutul schimbului de informaţii extrase din cazierele judiciare între statele membre şi va îndeplini şi atribuţii în ceea ce priveşte datele vizând cetăţenii terţi condamnaţi în Uniunea Europeană.

Citește și:

2 COMENTARII

  1. […] Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, un proiect de lege privind stabilirea cadrului organizatoric în scopul operaţionalizării la nivel naţional a sistemului centralizat pentru determinarea statelor membre care deţin informaţii privind condamnările resortisanţilor ţărilor terţe şi ale apatrizilor, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, conform pressonline.ro. […]

  2. […] Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, un proiect de lege privind stabilirea cadrului organizatoric în scopul operaţionalizării la nivel naţional a sistemului centralizat pentru determinarea statelor membre care deţin informaţii privind condamnările resortisanţilor ţărilor terţe şi ale apatrizilor, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, conform pressonline.ro. […]

Comentariile sunt închise.

Activează Notificările OK No thanks