Acasă55Convenţie între România şi Principatul Liechtenstein pentru eliminarea dublei impuneri, aprobată de...

Convenţie între România şi Principatul Liechtenstein pentru eliminarea dublei impuneri, aprobată de Guvern

Executivul a aprobat în şedinţa de miercuri, prin memorandum, semnarea unei convenţii între România şi Principatul Liechtenstein pentru eliminarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit şi pe capital şi prevenirea evaziunii fiscale şi a evitării plăţii impozitelor şi a protocolului anexă la convenţie.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, actul normativ prevede extinderea cooperării între România şi Principatul Lichtenstein în domeniul fiscal prin încheierea unei convenţii privind eliminarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit şi pe capital.

‘În scopul promovării şi stimulării investiţiilor şi a finanţării dintre cele două state, cotele de impozit pentru veniturile care se impozitează prin stopaj la sursă (dividende, dobânzi, redevenţe) au fost stabilite la cote mai reduse decât cele două state, respectiv 5% pentru dobânzi şi redevenţe, în condiţiile, în Lichtenstein, cota de impozit cu reţinere la sursa pentru aceste venituri este zero. În ceea ce priveşte plata dividendelor, la cererea autorităţilor din cele două state şi având în vedere că în România sunt prezente firme din Principat, dividendele plătite de o societate rezidentă a unui stat contractant către o societate rezidentă a celuilalt stat contractat să fie scutit de impozit în statul din care provin’, se arată în comunicat.

Totodată, profiturile realizate din proiectele de construcţii se vor impune în statul în care se desfăşoară activitatea, numai în cazul în care această activitate se desfăşoară pe o perioadă mai mare de 12 luni.

De asemenea, profiturile realizate de o întreprindere a unui stat contractant din exploatarea în trafic internaţional a navelor sau aeronavelor vor fi impozabile numai în acel stat.

Conform sursei citate, prin această convenţie se reglementează şi impozitarea capitalului, a veniturilor sub formă de salarii şi pensii, a veniturilor obţinute de studenţi, practicanţi, artişti de spectacol şi sportivi, precum şi a veniturilor obţinute din valorificarea capitalului.

Documentul reglementează şi aspecte referitoare la schimbul de informaţii, metodele de eliminare a dublei impuneri, nediscriminarea, procedura amiabilă, intrarea în vigoare şi încetarea valabilităţii convenţiei.

Convenţia se aplică persoanelor rezidente ale unuia sau ambelor state.

‘Încheierea unei convenţii de evitare a dublei impuneri între România şi Principatul Liechtenstein ar urma să completeze cadrul juridic bilateral actual şi să conducă, în acelaşi timp, la dezvoltarea cooperării economice, precum şi la intensificarea şi diversificarea schimburilor comerciale, tehnico – ştiinţifice şi culturale dintre cele două ţări’, se mai arată în comunicat.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks