Oradea, 25 aug / Agerpres / – Primăria Oradea are în derulare 18 proiecte pentru 33 de hectare de spaţii verzi, care presupun atât reamenajarea unor parcuri deja existente, cât şi transformarea unor zone noi în spaţii verzi, a declarat joi primarul Florin Birta.
Potrivit acestuia, în ultimii patru ani, au fost date în folosinţă 12,3 hectare de noi zone verzi, transformate din zone degradate în parcuri.
‘Prin Oradea – Oraş Verde până în 2030; dorim ca fiecare locuitor, la o distanţă de 5 minute de mers pe jos, să aibă un spaţiu verde, un spaţiu public de calitate unde să se poată relaxa, plus că ne dorim să creştem procentul de spaţiu verde pe cap de locuitor. În ultimii 4 ani, în municipiu au fost date în folosinţă 12,3 hectare de noi zone verzi şi aici amintesc Coridorul verde din strada Barcăului – 3,8 hectare, strada Veteranilor – 0,86 hectare, cartierul Grigorescu – 2,8 hectare, str. Soarelui – 2,7 hectare, str. Ion Bogdan – 1,47 hectare, zona Morii – 0,18 hectare şi cartierul Tineretului – 1,57 hectare. Toate acestea au fost zone degradate, transformate în parcuri, cu finanţare europeană’, a precizat, în conferinţă de presă, primarul Florin Birta.
În următoarea perioadă de finanţare se vor asigura fonduri şi pentru reamenajarea parcurilor existente, primăria având 18 proiecte în derulare, pentru o suprafaţă totală de 33 de hectare de spaţii verzi, fie pentru reamenajare, fie pentru transformarea unor zone noi în spaţii verzi. Florin Birta a menţionat o noutate pentru întreţinerea parcurilor, pe perioada de garanţie de cinci ani, şi anume, constructorul parcului va trebui să se asocieze cu o firmă care să întreţină cinci ani parcul, pentru a nu se mai învinui reciproc de nereguli.
Printre marile parcuri incluse în aceste proiecte se află Parcul Libertăţii, lunca malului Crişului repede, Parcul Brătianu, Parcul 22 Decembrie şi Parcul din Şanţul Cetăţii.
Edilul a precizat că o asemenea zonă verde de agrement şi sport va fi realizată, în curând, în cartierul Grigorescu. Consilierii locali au aprobat joi, ulterior conferinţei de presă, studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico-economici şi coridorul de expropriere aferenţi acestei lucrări de utilitate publică de interes local.
Noul parc se va întinde pe 3.753 mp, în apropierea străzii Radu Greceanu, valoarea totală estimată a investiţiei fiind de 4.201.000,49 lei, inclusiv T.V.A., iar durata de execuţie, de 6 luni. În prezent, terenul este liber de orice construcţie şi a fost reglementat printr-un P.U.Z. aprobat prin H.C.L. nr. 174 din 2021, fiind inclus şi în programul ‘Oradea, Oraş Verde’.
Parcul va fi delimitat de perdea verde din arbori, cu gard viu, aleile vor fi acoperite cu asfalt bituminos pentru a permite deplasarea facilă, cu pista de alergare cu tartan. În zona de joacă vor exista echipamente destinate copiilor cu vârste cuprinse între 1-14 ani şi un umbrar din lemn care va putea fi utilizat ca şi suport pentru plantele căţărătoare, cu locuri de stat cu mese. Parcul va avea şi un teren de sport multifuncţional de minifotbal şi 4 panouri de baschet, zona urmând să fie dotată cu corpuri de iluminat tip LED, unele având camere de luat vederi 360 de grade.
În parc vor fi amenajate şi o cişmea, alimentată de la reţeaua publică şi un sistem de irigaţie prin aspersiune şi de picurare pentru zonele plantate cu plante perene. Totodată, acolo vor fi plantaţi 55 de arbori din speciile foioase şi răşinoase iar peluzele vor fi acoperite cu trifoi alb ornamental pitic.