După doi ani de pauză din cauza pandemiei, sute de oameni au dansat din nou, în aceste zile, în piaţa centrală a Cetăţii Medievale Sighişoara, pe acordurile trupelor care au concertat la cea mai mare sărbătoare interculturală.
Festivalul Intercultural ProEtnica s-a bucurat şi în acest an de un public numeros şi de prezenţa tuturor reprezentanţilor minorităţilor etnice din România.
Atmosfera de bună dispoziţie a atins apogeul sâmbătă după-amiază, când pe scenă au evoluat ansamblurile Uniunii Elene din România – Efthimos, Dionysos, Elpis, Kymata, Asteria, Niki. Sute de turişti s-au alăturat dansatorilor şi s-au bucurat de acordurile unor piese greceşti consacrate.
Turiştii au continuat să danseze şi după ce a urcat pe scenă Ansamblul ”Fidanlar” din Constanţa – Uniunea Democrată Turcă din România.
Atmosfera electrizantă a fost menţinută de Ansamblul folcloric ”AKUD Mladost” al Uniunii Sârbilor din România – Timişoara şi Ansamblul Hanga, Petrişat, judeţul Alba, al Uniunii Democrate Maghiare din România. Au concertat totodată Belean Matthias, solist vocal de muzică populară şi şlagăre germane şi Florentina Costea – Comunitatea Armână din România – Filiala Bucureşti.
Întreaga piaţă a prins viaţă când a urcat pe scenă Ansamblul ‘Haverim’ de dansuri israeliene al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, care a oferit o atmosferă caldă, plină de energie şi bucurie. De-a lungul timpului, trupa Haverim a îmbinat dansul evreiesc, hasidic, modern şi contemporan, şi şi-a cucerit publicul cu coregrafii de succes.
Seara s-a încheiat cu tradiţionala paradă a diversităţii, urmată de un concert extraordinar al trupei ‘Mano & Gregor’.
Sâmbătă după-amiază, jurnalista Maria Dobrescu şi-a lansat, în Sala Barocă a Sighişoarei, volumul ”Amphora cu Ofrande’, o istorie poetică originală a scrisului de mână. Cartea publicată de Editura Eikon va fi lansată şi în 21 septembrie, la Casa de Cultură Friedrich Schiller, din Bucureşti.