Hibridizarea difuzării câştigă teren şi în România, fiindcă televiziunile se scufundă parţial în internet, iar o parte a emisiunilor devin producţii exclusiv pentru internet, a afirmat, luni, la Târgu Mureş, conferenţiar universitar doctor Ion Stavre, de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice.
Concluzia profesorului Ion Stavre, prezentată în deschiderea celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film şi Televiziune SIMFEST, a fost trasă şi în urma analizării celor 75 de producţii de televiziune care au ajuns în finala evenimentului, din cele 180 înscrise în etapa de preselecţie.
‘Am putut observa din vizionările făcute până acum declinul accentuat al ştirilor de televiziune. În domeniul acesta tendinţa continuă şi nu este o surpriză. În Statele Unite, spre exemplu, numeroase publicaţii au dispărut. Canale locale de televiziune au dispărut (…) deci aceasta este o tendinţă vizibilă şi aici. O altă tendinţă interesantă pe care am putut să o observ este calitatea scrisului, calitatea scenariului, structura dramatică şi calitatea filmării. Gramatica de televiziune e foarte bine respectată. O altă tendinţă interesantă care a început să se mişte şi la noi puţin, încă nu foarte mult, este această hibridizare a difuzării. Televiziunile se scufundă parţial în internet şi o parte a emisiunilor devin producţii exclusiv pentru internet’, a declarat Ion Stavre.
Profesorul a arătat că a început să promoveze o emisiune specială pentru internet şi că aceasta ‘a fost prima emisiune curentă a televiziunii publice pentru internet făcută pentru Parlamentul European şi a fost o experienţă foarte interesantă’.
‘Se schimbă modul de difuzare şi, de asemenea, se schimbă şi modalitatea de evaluare a audienţei. Audienţa este mult mai fragmentată şi trebuie să cumulezi mai multe tipuri de audienţe, pentru că, spre exemplu, acest experiment s-a desfăşurat pe 4 reţele sociale, a fost o emisie simultană pe 3 reţele şi a patra s-a înregistrat pentru că nu existau echipamente care se răstoarne imaginea de la 16 pe 9, la 9 pe 16 cum este permis imaginea pentru Instagram’, a precizat Stavre.
În privinţa producţiilor înscrise la SIMFEST, Ion Stavre consideră că acestea au un conţinut din ce în ce mai bun, foarte bine scrise şi adaptate din punctul de vedere al duratei pentru difuzarea pe internet şi pe telefonia mobilă.
Preşedintele juriului SIMFEST, conferenţiar universitar doctor Lucian Ionică, a precizat că, deşi tendinţa este obţinerea audienţei, producţiile rămase în finala Festivalului Internaţional de Film şi Televiziune de la Târgu Mureş vor fi analizate din perspectiva valorii.
Organizatorul celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film şi Televiziune SIMFEST, jurnalistul Ioan Ceauşescu, a precizat că pe lângă cele 75 de producţii de televiziune selectate în finală, această manifestare va fi un adevărat complex cultural, care va oferi publicului expoziţii, proiecţii de filme, dezbateri, spectacole, workshop-uri, lansări de carte şi masterclass-uri.
‘Festivalul este sprijinit de Uniunea profesioniştilor de Film şi Audiovizual UPFAR-ARGOA şi de Societatea Autorilor Români de Audiovizual DACIN-SARA în susţinerea şi promovarea cinematografiei româneşti şi propune publicului întâlniri memorabile cu personalităţi precum regizorii Iza Bostan şi Nicolae Mărgineanu sau actorii Maria Ploae, Isabela Neamţu, Dan Puric şi Marcel Iureş’, a precizat Ioan Ceauşescu.
În programul festivalului, care se va desfăşura până duminică, se regăsesc proiecţii publice ale producţiilor din concurs, dezbateri, proiecţii de filme artistice româneşti, expoziţii de caricatură şi de fotografie.
La Şcoala de Vară SIMFEST, cei interesaţi pot învăţa despre conştientizarea corporală prin mişcare scenic, cu coregrafa Iza Bostan (UNATC), despre noul teatru, cu actorul Dan Puric şi despre actorul în 4 dimensiuni: teatru, film, televiziune, radio, cu actorul Marcel Iureş.
Co-organizatorul SIMFEST Târgu Mureş, Corina Ceauşescu, a precizat că în cadrul zilelor filmului românesc va fi marcată şi împlinirea a 50 de ani de la premiera filmului ‘Veronica’.
Festivalul Internaţional de Film şi Televiziune SIMFEST este cofinanţat de Primăria Municipiului Târgu Mureş şi susţinut de Primăria Sângeorgiu de Mureş, Primăria Municipiului Reghin şi de Consiliul Judeţean Mureş.