Fosta Fabrică de Ţigarete din municipiul Sfântu Gheorghe va găzdui, în perioada 1-3 septembrie, prima ediţie a festivalului Sepsi Tabako, un eveniment dedicat cu predilecţie tinerilor.
Organizatorii au precizat că evenimentul va fi structurat în trei ‘schimburi’ , după programul în care se lucra pe vremuri în această fabrică. Printre altele, în primul schimb, cel de dimineaţă, vor avea loc reuniuni şi prelegeri profesionale, ateliere de artă şi muzică, al doilea ‘schimb’ va cuprinde concerte live , iar al treilea se va axa divertisment şi pe petreceri de noapte.
‘Municipalitatea susţine acest proiect, un proiect inovativ, având în vedere faptul că vorbim nu doar despre concerte, deşi este foarte important ca tinerii să se distreze, dar acest festival este cumva un festival unde se îmbină muzica şi concertele cu o parte profesională. Când am achiziţionat această clădire, această fostă fabrică, am spus că dorim să oferim tinerilor, dar nu numai tinerilor, un loc unde să se distreze şi practic, vor putea ocupa din aceste spaţii atât cât vor veni cu proiecte şi programe în aşa fel încât să se simtă bine şi prin acest lucru să aducă un plus valoare oraşului nostru’, a declarat primarul Antal Arpad.
Festivalul este organizat de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Casa de Cultură ‘Konya Adam’, Colegiul ‘Mathias Corvinus’ (MCC) şi Festivalul VIBE, iar programul evenimentului poate fi consultat pe https://tabako.ro.
Fabrica de Ţigarete din Sfântu Gheorghe şi-a încetat activitatea în anul 2011 ca urmare a suspendării autorizaţiei de producţie şi comercializare, iar câţiva ani mai târziu compania a intrat în insolvenţă din cauza datoriilor acumulate către bugetul de stat.
Primăria Sfântu Gheorghe şi-a exercitat dreptul de preempţiune asupra terenurilor şi clădirilor societăţii Galaxy Tabacco SA Bucureşti, scoase la licitaţie de lichidatorul judiciar şi le-a achiziţionat anul trecut cu suma de 4,9 milioane de euro.
Autorităţile au precizat că intenţionează să transforme fosta fabrică în ‘ cel mai mare centru turism şi tineret interactiv şi inovativ din Transilvania, cu accent pe soluţii alternative educaţionale, turistice, antreprenoriale, culturale, de divertisment şi comunitare’ , iar în fosta magazie de tutun a fabricii vor să înfiinţeze un ‘ muzeu al ororilor comunismului’ .