Detaşamentul 1 de Pompieri Oradea îşi va deschide joi porţile pentru a sărbători alături de cei în slujba cărora se află Ziua Subunităţii şi împlinirea a 86 de ani de la înfiinţare, a informat, miercuri, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Crişana’ al judeţului Bihor.
Potrivit sursei citate, evenimentul Ziua Porţilor Deschise va avea loc în intervalul orar 10,00-14,00, iar pompierii militari vor desfăşura exerciţii demonstrative specifice şi vor prezenta vizitatorilor tehnica de luptă utilizată în misiunile operative, familiarizându-i totodată cu măsurile şi comportamentele adecvate în cazul producerii unor diferite situaţii de urgenţă.
‘Data de 1 septembrie 1936 este o zi de referinţă în istoria pompierilor bihoreni, reprezentând momentul în care a luat fiinţă Compania de Pompieri Oradea, care, de-a lungul timpului, s-a impus ca subunitate de elită a instituţiei pompierilor din judeţ. Efectivul iniţial al Companiei de Pompieri Militari Oradea, înfiinţată în urmă cu 86 de ani prin ‘Ordinul de Zi nr. 104′, avea în componenţă un căpitan comandant, doi subofiţeri instructori şi 20 oameni de trupă,’ a precizat, într-un comunicat de presă, purtătorul de cuvânt al ISU Bihor, Camelia Roşca.
Raionul de intervenţie în care pompierii militari din cadrul Detaşamentului 1 Oradea îşi desfăşoară misiunile de protejare a vieţii şi bunurilor se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 560 de kilometri pătraţi, fiind format din 31 de localităţi şi o populaţie de circa 228.650 de locuitori.
În primele opt luni ale acestui an, forţele de intervenţie ale acestei subunităţi au desfăşurat 1.975 de misiuni, din care 164 de operaţiuni de stingere a incendiilor, 66 de misiuni de salvare a persoanelor cu diferite probleme de sănătate, rămase blocate în locuinţe, 251 de intervenţii la alte situaţii de urgenţă (înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, inundaţii, evenimente publice de amploare etc.), 185 de misiuni de asigurare/supraveghere la locul producerii unor situaţii de urgenţă, de salvare animale şi alte intervenţii, peste o mie de intervenţii SMURD, constând în misiuni de acordare a ajutorului medical de urgenţă şi de descarcerare, şi 135 de exerciţii şi misiuni de recunoaştere în teren.
În urma misiunilor desfăşurate în acest an, pompierii Detaşamentului 1 Oradea au salvat 30 de persoane şi bunuri în valoare de circa 25.000.000 lei, arată sursa citată.