Un număr de 21 de unităţi de învăţământ din mai multe localităţi rurale din judeţul Covasna vor funcţiona în acest an şcolar fără autorizaţie sanitară, deoarece nu au apă potabilă, a anunţat miercuri conducerea Inspectoratului Şcolar.
Şeful instituţiei, Kiss Imre, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în realitate situaţia este mai bună decât pe hârtie, întrucât aproape toate unităţile şcolare au grupuri sanitare moderne, însă Direcţia de Sănătate Publică (DSP) nu le autorizează pentru că apa din localităţile respective nu este potabilă.
‘Vreau să vă spun că, statistic, 21 de unităţi de învăţământ nu au condiţiile igienico-sanitare corespunzătoare (…) Dar, practic, e vorba doar despre una, care peste o săptămână va fi rezolvată. Este vorba despre Şcoala primară din Floroaia Mică, care azi încă are toaleta în curte, dar deja se lucrează lângă şcoală, se face amplasamentul în curte şi va fi montat un container modern, aşa cum s-a făcut la Vâlcele (…) Deci, toate au toalete ok, în ordine, apă, tot ce vreţi, dar, vedeţi, acolo, apa nu este potabilă şi atunci DSP nu acordă autorizaţie sanitară de funcţionare. Vina nu este a mea, nu e a directorului, nu e a primarului, aşa e apa. Acum, la nivel de localitate, când e vorba de reţeaua existentă şi apa nu e potabilă, vezi Vârghiş, Micfalău, nu ştiu ce pot să facă, dar când e vorba de un puţ anume, acolo încearcă să monteze nişte filtre. Sunt astfel de iniţiative, se iau probe, dar până când apa nu este destul de pură, microbiologic nu corespunde, nu primesc autorizaţie’, a declarat Kiss Imre.
Pe lângă instituţiile şcolare amintite, în situaţia enunţată se mai află câteva unităţi şcolare din localităţile Micloşoara, Racoşul de Sus, Băţanii Mari, Băţanii Mici, Zăbala, Herculean, Estelnic, Sita Buzăului, Dobârlău şi Lunca Mărcuşului.
Kiss Imre a mai menţionat că, potrivit ministrului Educaţiei, la nivel naţional circa 3,5% din totalul unităţilor de învăţământ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, în timp ce la nivelul judeţului Covasna este de 6,8%.
‘ La noi este de 6,8% dacă raportăm 21 la 305 unităţi de învăţământ. Procentul e mare, dar dacă ne uităm la fiecare caz în parte, practic, e totul absolut ok, pentru că nu înseamnă toaletă în curte, nu înseamnă condiţii necorespunzătoare, ci înseamnă condiţii corespunzătoare, dar fără ca apa care curge să fie potabilă. Deci, e o diferenţă foarte mare. Dar, statistic înseamnă acelaşi lucru, ca şi cum am avea toaleta din Evul Mediu (…). Deci, ultimul bastion care cade este Floroaia Mică, mi-au spus că într-o săptămână finalizează şi atunci nu voi raporta WC în curte în nicio unitate şcolară din judeţ’ , a mai spus şeful Inspectoratului Şcolar.