Semiconductorii sunt o componentă esenţială pentru viitor şi pentru prezent, a declarat, vineri, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, la Black Sea and Balkans Security Forum, eveniment organizat de New Strategy Center, cu sprijinul Diviziei de Diplomaţie Publică a NATO şi în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Externe.
‘Semiconductorii sunt o componentă esenţială pentru viitor, sunt o componentă esenţială şi pentru prezent. Nu ştiu cine şi-ar putea imagina viaţa fără toate dispozitivele care includ tehnologia bazată pe semiconductori, nanotehnologii în general. (…) Primul element de care România are nevoie – şi cu asta trebuie să înceapă întotdeauna – sunt oamenii, resursa umană. Degeaba avem în fiecare an performanţe cu care ne mândrim pe bună dreptate, degeaba suntem în clasamentele all-time pe podium la informatică, la fizică, chimie, matematică. Pentru un popor de 20 de milioane de suflete nu este o performanţă tipică. Deci, avem cea mai importantă resursă – resursa umană. Ne întrebăm cum o pregătim pentru a contribui la economia viitorului, la producţia de semiconductori, ce fel de implicare avem în lanţul tehnologic – în partea de design, în partea de nişă, în partea de producţie şi aşa mai departe. În România există câteva centre de excelenţă. Sunt institutele de cercetare naţionale, o bună parte dintre ele fiind pe platforma de la Măgurele’, a spus Burduja.
Potrivit acestuia, România a pregătit pentru viitorul Program Operaţional Competitivitate câteva proiecte strategice de ţară – unul legat de semiconductori şi nanotehnologii, iar altul de inteligenţa artificială.
‘Două sunt de interes pentru tema noastră de astăzi. Primul este chiar legat de nanotehnologii şi semiconductori şi va fi un consorţiu de institute de cercetare. (…) Vom mai avea un hub, şi anume hubul de inteligenţă artificială. România are printre cei mai mari matematicieni ai lumii. Avem un plan prin care să folosim românii de acasă, românii din diaspora şi suntem deja în legătură cu minţi strălucite. (…) Avem oameni, avem finanţare cel puţin la un nivel la care România poată să facă o diferenţă de valoare mare adăugată, pe care eu o susţin, ne trebuie acces la pieţe şi investitori’, a susţinut ministrul.
El şi-a manifestat speranţa ca în scurt timp să fie înfiinţată o agenţie de atragere a investiţiilor străine şi de promovare a exporturilor.
‘Cred că în scurt timp se va împlini acest vis să avem o agenţie de atragere a investiţiilor străine şi de promovare a exporturilor. România a avut cândva’, a afirmat demnitarul.
În opinia sa, creşterea economică este ‘despre productivitatea individuală’ a muncii.
‘Creşterea economică este despre productivitatea individuală a muncii. România nu are pârghie demografică să îşi accelereze dezvoltarea economică, deci trebuie să mizeze pe inovare şi creşterea productivităţii muncii pentru fiecare român. (…) A devenit evident, odată cu pandemia, odată cu acest conflict din Ucraina, că suntem condamnaţi să producem resursele esenţiale de care avem nevoie. Noi şi, bineînţeles, integraţi în familia europeană’, a mai arătat Burduja.