AcasăStiri generaleVrancea: Expoziţie de pictură în acuarelă a artistului Nicuşor Mîţu Coşca, vernisată...

Vrancea: Expoziţie de pictură în acuarelă a artistului Nicuşor Mîţu Coşca, vernisată la muzeul din Vidra

O expoziţie de pictură în acuarelă a fost vernisată, în weekend, la Muzeul Ţării Vrancei din Vidra, în prezenţa autorului, Nicuşor Mîţu Coşca, şi a unui numeros public, în cadrul unui proiect iniţiat de instituţia de cultură – ‘Se întorc vrâncenii acasă’.

‘Printr-un email, acum jumătate de an, un cetăţean a adresat muzeului nostru o rugăminte, dacă ar putea să-şi expună creaţiile pe simezele Muzeului Ţării Vrancei. Nicuşor Mîţu Coşca este una dintre revelaţiile mele din ultimul timp. Nu am ştiut că acest pictor, afirmat pe alte meridiane, este chiar din Vidra. În cadrul unui proiect ‘Se întorc vrâncenii acasă’, încercăm să vă prezentăm oamenii care contează, nume, poate pentru mulţi în premieră, de care trebuie să fim mândri. Vrem ca în acest spaţiu să invităm oameni născuţi pe Valea Putnei. Ştiţi că puţin mai sus de noi este originar un fotograf cunoscut mai mult peste hotare, o somitate a fotografiei, Emanuel Tânjală? Probabil, într-o zi, se va întoarce şi el acasă, cu o expoziţie. Astăzi, însă, am deschis acest spaţiu cu Nicuşor Mîţu Coşca. Era normal ca în această localitate Nicuşor Mîţu Coşca să se întoarcă acasă şi îi mulţumesc că ne-a dat posibilitatea să fim gazdele acestei expoziţii’, a susţinut managerul Muzeului Vrancei, Valentin Muscă.

Originar din Vidra, unde a copilărit, a studiat şi chiar a predat în prima parte a carierei sale, Nicuşor Mîţu Coşca trăieşte de mai bine de 30 de ani la Braşov şi a avut de-a lungul timpului zeci de expoziţii în ţară, dar şi în Franţa, Italia, Germania, Ungaria, SUA, Belgia sau Israel.

Vădit emoţionat, autorul şi-a amintit cu nostalgie de clipele de demult, petrecute alături de colegi de clasă şi profesori, la Vidra.

‘Ideea de a veni la Vidra cu o expoziţie este în mintea mea de multă vreme, a fost un vis al meu de mai multă vreme, dar acum a fost momentul propice. Mă leagă foarte multe amintiri de clădirea aceasta, la fel cum mă leagă de Vidra, unde am copilărit, am învăţat, am lucrat. Chiar în această sală era o scenă, unde aveau loc spectacolele organizate de liceu. Aici am văzut prima dată Cerbul de Aur, împreună cu colegii, pe un televizor minuscul. Şi am simţit mereu nevoia să mă întorc. M-am întors cu mare drag pentru un club de pictură cu copiii vidreni, mai ales că în trecut eu am predat aici, şi la şcoala gimnazială, şi la liceu, astfel că am retrăit momente excepţionale. Copiii sunt o lume extraordinară. Sunt extraordinari de receptivi. M-am întors şi să expun cu foarte mare plăcere. Sunt fericit şi emoţionat că sunt aici, sper să mă întorc, poate cu alţi colegi, creatori de frumos. Am încercat să strecor o picătură de emoţie pentru oamenii care locuiesc aici, pentru că merită să-şi schimbe un pic universul, gândirea. Avem o ţară frumoasă şi e păcat ca aşa o ţară să nu fie cântată, în versuri sau în culoare’, a spus pictorul Nicuşor Mîţu Coşca.

Proiectul ‘Se întorc vrâncenii acasă’ a prilejuit revenirea în localitate şi a criticului de artă Roxana Bărbulescu, legată de Vidra prin tatăl său, nimeni altul decât dirigintele artistului Nicuşor Mîţu Coşca.

Criticul de artă a vorbit cu căldură despre prima întâlnire cu pictorul, dar şi despre pictura în acuarelă, o tehnică pe care ‘trebuie să o stăpâneşti foarte bine ca să îţi reuşească lucrarea’.

‘Cumva a existat o conexiune între noi până să aflu că avem aceleaşi rădăcini. Am rămas fascinată încă de la început de acuarelele lui, chiar dacă nu ştiam ale cui sunt. Atunci când ne-am cunoscut, era o expoziţie de grup, dar ochii mei se duceau către acuarelele lui. Lucrările lui au ceva aparte, sunt învăluite într-o atmosferă care reprezintă influenţa pe care Vidra a avut-o asupra lui când era copil, pentru că orice artist păstrează în suflet acea nostalgie şi amintirile locurilor în care a copilărit. Chiar dacă redă un peisaj din altă zonă a ţării, ceva tot are din locul în care a trăit. Pictura în acuarelă este foarte greu de făcut. Pentru că, spre deosebire de pictura pe pânză, unde pui straturi peste straturi, nu poţi să revii dacă ceva ţi se pare că nu e corect. La acuarelă totul este la prima mână şi trebuie să fii foarte stăpân pe tehnică ca să îţi reuşească lucrarea. Iar înainte să începi lucrarea trebuie să ai în minte compoziţia şi cromatica. Este o tehnică spontană, care se vede atunci când priveşti o acuarelă’, a declarat Roxana Bărbulescu.

Lucările artistului Nicuşor Mîţu Coşca vor fi expuse până pe 3 octombrie şi pot fi vizitate zilnic, între orele 09,00 şi 16,00.

Vernisajul face parte din cadrul manifestărilor prilejuite de Zilele satului vrâncean, organizate de Muzeul Vrancei, în perioada 1 – 8 septembrie.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks