Un muzeu al culturii şi civilizaţiei săteşti se deschide pe 10 septembrie în comuna Afumaţi, judeţul Dolj, obiectele expuse fiind donate de către locuitorii comunei pentru păstrarea istoriei, tradiţiilor, obiceiurilor şi meşteşugurilor comunităţii.
Potrivit Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, Muzeul Culturii şi Civilizaţiei Săteşti din Afumaţi a fost înfiinţat de Asociaţia ABC, în anul 2009, şi oferit Primăriei Afumaţi cu titlu gratuit, iar administraţia locală a alocat anul acesta fonduri pentru renovare şi reamenajare.
‘De-a lungul timpului, muzeul a fost rareori deschis din cauza spaţiului impropriu funcţionării acestuia. Anul acesta s-au alocat fonduri pentru renovare şi reamenajare, lucru ce face posibilă inaugurarea muzeului în cadrul Zilei comunei Afumaţi. Toate obiectele expuse sunt donaţii ale localnicilor şi pot fi admirate în cele trei săli muzeale, una în care regăsim o bucătărie tradiţională, o alta cu costume populare, cu obiecte şi unelte din gospodăria ţărănească, precum şi o sală de expoziţie în care a fost amenajat un mic salon aristocratic’, informează Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.
Inaugurarea muzeului sătesc este inclusă în programul activităţilor prilejuite de sărbătorirea Zilei comunei – Festivalul Ropotinul ţestelor, ediţia a VI-a, organizat sâmbătă de către Primăria Afumaţi. În comună s-a încercat păstrarea ritualului Ropotinul ţestelor. Ropotinul se ţine trei zile de marţi după Paşte, zile în care femeile se adună şi confecţionează ţestele pentru coacerea pâinii pentru tot anul. Ca ţestul să fie de calitate, trebuia respectat un anumit ritual: pământul trebuie să fie lut galben din coasta dealului, amestecat cu nisip şi pleavă, se aşeza în formă de cerc şi se stropea de seara cu apă, pentru a putea fi călcat a doua zi şi confecţionate ţesturile.
Pe lângă inaugurarea muzeului, localnicii se vor bucura şi de cântece şi jocuri populare oferite de ansamblurile folclorice: ‘Muguraşul’ din Afumaţi, ‘Bobocica’ din Băileşti, ‘Urziceanca’ din Urzicuţa, ‘Alunelul’ din Galiciuica, de Trupa ‘Hora’ şi de soliştii Valentin Sanfira, Delia Barbu, Irina Maria Birou, Loredana Sotea.