Preşedintele Klaus Iohannis a conferit, joi, decoraţii mai multor preşedinţi ai unor instituţii supreme de audit din state europene, între care preşedintele Curţii de Conturi a României, Mihai Busuioc.
Şeful statului a declarat că în contextul actual controlul şi auditul utilizării resurselor publice devin esenţiale.
‘Climatul european, crizele şi războiul din vecinătate, dar mai ales provocările aferente ne îndeamnă la unitate şi solidaritate, iar prezenţa domniilor voastre astăzi, aici, este o dovadă în plus că familia europeană poate să traverseze aceste vremuri tulburi printr-un efort comun şi coordonat. În acest context, rolul instituţiilor de control şi audit devine şi mai important în arhitectura instituţională, dar şi determinant pentru modul în care, împreună, vom reuşi să depăşim perioadele de criză. Eficienţa politicilor publice şi calitatea guvernării sunt expresia fidelă a modului în care autorităţile statului îşi îndeplinesc misiunea. Controlul şi auditul utilizării resurselor publice devin esenţiale în contextul actual, iar instituţiile de profil trebuie să-şi adapteze structura, modul de lucru şi de interacţiune astfel încât să răspundă exigenţelor de alocare şi de întrebuinţare cât mai judicioase în privinţa acestor resurse’, a spus şeful statului, la ceremonia de acordare a decoraţiilor care a avut loc la Palatul Cotroceni.
El a felicitat Curtea de Conturi a României cu ocazia aniversării a 30 de ani de la reînfiinţare şi a subliniat necesitatea ca instituţia să devină un promotor al disciplinei şi al responsabilităţii.
‘Profesionalizarea unei autorităţi necesită timp şi răbdare, însă la capătul acestui proces se regăsesc experienţe, lecţii învăţate şi transformări. Sunt convins că în cei treizeci de ani de activitate, dificultăţile specifice perioadei de tranziţie şi-au pus amprenta de o manieră substanţială asupra activităţii Curţii de Conturi, iar acest lucru se reflectă în deschiderea către entităţile auditate, modernizarea proceselor de audit şi creşterea profilului extern. În mod cert mai sunt lucruri de făcut şi acţiuni de întreprins! Iar în această privinţă, subliniez importanţa sporită a rolului educativ şi de prevenţie al activităţii de control şi audit. De eficienţa acestor activităţi beneficiază nu numai autorităţile şi bugetele controlate, ci şi societatea în ansamblul său, prin cultivarea corectitudinii şi a disciplinei financiare, care vor îmbunătăţi alocarea şi utilizarea resurselor. De aceea, Curtea de Conturi trebuie să devină şi un promotor al disciplinei şi al responsabilităţii’, a spus Iohannis.
Şeful statului a apreciat că atribuţiile Curţii de Conturi se pot valorifica şi în sfera legislativă.
‘O abordare proactivă, prin emiterea de puncte de vedere asupra unor proiecte de legi, nu numai că ar întări rolul autorităţii de control şi audit, dar ar avea efecte benefice pentru toată părţile implicate. Sunt convins că, inclusiv sub acest aspect, parteneriatele şi legăturile strânse de colaborare dintre Instituţiile Supreme de Audit europene asigură un schimb valoros de bune practici’, a afirmat Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional ‘Steaua României’ în grad de Mare Ofiţer preşedintelui Curţii de Audit a Republicii Austria, secretar general al Organizaţiei Internaţionale a Instituţiilor Supreme de Audit, dr. Kraker Margit, preşedintelui Curţii de Conturi Europene, Lehne Klaus-Heiner, prim-preşedintelui Curţii de Conturi a Republicii Franceze, secretar general al Asociaţiei Instituţiilor Supreme de Audit Francofone, Moscovici Pierre; Ordinul Naţional ‘Steaua României’ în grad de Cavaler preşedintelui Curţii de Conturi a României, Busuioc Mihai, lui Ştefan Viorel, membru al Curţii de Conturi Europene; Ordinul Naţional ‘Steaua României’ în grad de Comandor auditorului Oficiului Naţional de Audit al Republicii Estonia, Holm Janar, preşedintelui Curţii de Conturi a Republicii Moldova, Lupu Marian şi preşedintelui Curţii de Conturi a Republicii Portugheze, Tavares Jose.