Primăria Oradea a depus, joi, un proiect de finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru achiziţionarea a 275 de insule ecologice, ansambluri de containere pentru colectare selectivă a deşeurilor pe cinci fracţii, care să înlocuiască actualele ţarcuri din sistemul local de salubritate.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Anca Deac, aceste proiecte se pot depune începând de joi, după ce marţi a fost publicat ghidul de finanţare. PNRR oferă posibilitatea acoperirii investiţiei în totalitate, fără contribuţie din partea municipalităţii, o asemenea insulă costând 10.000 de euro (fără TVA).
Proiectul a fost votat miercuri, în unanimitate, într-o şedinţă de îndată a Consiliului Local Oradea.
Insulele ecologice pe care vrea Oradea să le cumpere cu bani din PNRR vor fi supraterane, cu cinci containere de câte 1,1 metri cubi pentru deşeurile de hârtie şi carton, plastic şi metal, sticle, deşeuri biodegradabile şi pentru resturi reziduale.
Acestea vor fi protejate anti-vandalism şi împotriva accesului neautorizat şi vor avea un sistem digital pentru evidenţierea persoanelor care aruncă gunoaie. Practic, fantele containerelor se vor deschide abia după ce cetăţeanul scanează cartela de acces, iar cantitatea de deşeuri care va fi aruncată va fi cântărită automat.
‘Proiectul propus este în conformitate cu prevederile cuprinse în Planul judeţean de gestionare a deşeurilor în ceea ce priveşte colectarea separată a deşeurilor menajere pe 5 fracţii în mediul urban (hârtie/carton, plastic/metal, sticlă, biodeşeuri şi deşeuri reziduale), contribuind la atingerea obiectivului / ţintei de creştere a gradului de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de 55% din cantitatea totală de deşeuri municipale generate până în anul 2025’, se arată în informarea primăriei pe site-ul propriu.