Majoritatea faptelor de violenţă din ultimul an care sunt cercetate de procurorii arădeni, precum crime sau tentative de omor, au fost comise pe fondul consumului de droguri, atrag atenţia anchetatorii, care cer ca ‘şoricioaica’ să fie recunoscută de legislaţie ca drog, pentru că determină o stare de ‘agresivitate anormală’ consumatorilor.
Procurorul criminalist Pavel Palcu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că majoritatea cazurilor de violenţe pe care le cercetează el şi colegii săi au la bază consumul de droguri, cum ar fi ‘cristalul’ sau ‘şoricioaca’. El spune că cei care vând astfel de substanţe ar trebui să fie consideraţi complici în cazul unor violenţe grave.
‘În contextul în care în ultima perioadă majoritatea crimelor sau tentativelor de omor s-au comis pe fondul consumului de şoricioaică sau a cristalului, ne-am ridicat mai multe probleme în legătură cu soluţionarea acestor cauze. Majoritatea (agresorilor – n.r.) au consumat cristal, care este o substanţă cu amfetamină şi care creează o stare de agresivitate anormală. Ne-am ridicat chiar problema extinderii urmăririi penale pentru complicitate la tentativă de omor sub forma intenţiei indirecte, în ceea ce priveşte vânzătorul. Pentru că în general la nivelul DIICOT se sesizează pentru consum de droguri şi foarte puţine persoane au fost trimise în judecată. Noi considerăm că este mai gravă vânzarea de droguri, chiar dacă şoricioaica nu este considerată la ora actuală un drog, considerăm că cel puţin pentru complicitate la tentativă de omor ar trebui să răspundă’, a spus procurorul.
El a declarat că în ultimul an a avut cazuri în care au fost arestaţi adolescenţi foarte agresivi, care au consumat mai ales ‘şoricioaică’.
‘Am avut violenţe în familie, am avut copil de 15 ani care şi-a înjunghiat fratele de 17 ani, am avut copil care stând la masă cu tatăl îl întreabă dacă intră cuţitul în el şi chiar îi aplică trei lovituri. De asemenea, în ultima perioadă am avut trei agresori inculpaţi, pe toţi i-am arestat vineri, care au atacat o persoană în propria casă’, a spus Pavel Palcu.
El a amintit şi de cazul tânărului de 23 de ani care în urmă cu un an a omorât-o pe fetiţa de patru ani a concubinei sale, apoi i-a ars cadavrul la marginea unui cimitir din municipiul Arad. Suspectul a recunoscut în timpul anchetei că era drogat cu astfel de substanţe când a comis fapta.
Procurorul a mai declarat că o altă problemă legată de aceşti consumatori de droguri este că sunt audiaţi cu dificultate.
‘Şi ancheta decurge foarte greu în astfel de cazuri, pentru că multe ore după ce sunt ridicaţi pentru audieri nu se poate comunica cu suspecţii’, a spus procurorul arădean.
El consideră că ‘şoricioaica’, care este făcută dintr-o otravă de şoareci amestecată cu alte substanţe toxice care nu sunt interzise în momentul de faţă, trebuie inclusă pe lista drogurilor, astfel încât şi vânzătorii să poată fi traşi la răspundere. AGERPRES / (A – autor: Marian Buga, editor: Marius Frăţilă)