Acasă93Bihor: Peste 450 de participanţi din şase ţări, la Manifestările internaţionale ale...

Bihor: Peste 450 de participanţi din şase ţări, la Manifestările internaţionale ale silvicultorilor de la Băile Felix

Legea 234 din 9 decembrie 2019 a Statutului personalului silvic în forma actuală, consolidată, trebuie să fie urgent aplicată, iar salariul minim brut garantat în plată la nivel naţional trebuie să se majoreze la cel puţin 3.000 de lei pentru toate categoriile socio-profesionale, a declarat, joi, secretarul general al Confederaţiei Sindicale Naţionale ‘Meridian’, Dumitru Fornea, membru din partea României la Consiliul Economic şi Social European.

Mesajul său a fost transmis în cadrul deschiderii oficiale a Manifestărilor Internaţionale ale Silvicultorilor, eveniment organizat pentru a şaptea oară la Hotelul Internaţional din Băile Felix de către Federaţia Sindicatelor din Silvicultură ‘Silva’, în parteneriat cu Sindicatul Silvicultorilor Oradea şi Direcţia Silvică Oradea.

Dumitru Fornea a mai solicitat Guvernului României ‘să nu adopte măsuri experimentale şi netestate care să conducă la şubrezirea rolului regiei Romsilva’ în gestionarea durabilă a pădurilor din ţara noastră.

Peste 450 de silvicultori din şase ţări participă, în perioada 21 – 24 septembrie, la acest eveniment: 400 din România şi delegaţi din Republica Moldova, Ungaria, Ucraina, Turcia şi Spania.

‘Vă felicit că, an de an, vă întâlniţi cu ocazia acestui eveniment şi faceţi schimb de experienţă. Aveţi o meserie foarte frumoasă, dar în acelaşi timp, foarte grea. Pe umerii dumneavoastră se sprijină speranţa noastră a tuturor că pădurea va creşte, va ocupa suprafeţe mai mari şi va fi mai sănătoasă în viitor. Aveţi o responsabilitate uriaşă. Şi tocmai de aceea tema simpozionului dumneavoastră în care analizaţi pădurea în contextul efectelor schimbărilor climatice şi al crizei energetice este fundamentală. Trebuie să găsim soluţii sustenabile pentru un viitor durabil’, a transmis într-un mesaj şi ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Ministrul a mai precizat că, având în vedere că România este una dintre cele mai bogate ţări europene privind biodiversitatea, fapt ce se datorează în bună măsură şi silvicultorilor, trebuie să se continue munca în colaborare pentru a păstra aceste valori.

Tanczos a amintit că a depus anul trecut proiectul de lege care a dus la includerea personalului silvic alături de poliţişti şi jandarmi în categoria de personal pentru care ultrajul de sancţionează cu pedepse sporite.

‘Suntem într-o perioadă de reanalizare, regândire a mecanismelor interne în Regia naţională a pădurilor Romsilva cu scopul de a reforma, de a creşte nivelul condiţiilor de muncă al întregului personal angajat, dar în acelaşi să creştem şi calitatea serviciilor oferite de Romsilva’, a mai afirmat ministrul Tanczos Barna.

Un alt mesaj a venit din partea preşedintelui Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, deputatul Florin Barbu, care a apreciat activitatea celor peste 17.000 de silvicultori din ţară. El a arătat că România are un deficit destul de mare de păduri comparativ cu alte ţări europene cu climă temperată (29%, faţă de 33 – 44%) şi a asigurat de sprijinul său în rezolvarea problemelor de administrare a pădurilor, de îmbunătăţire a legislaţiei în domeniul silvic, la propunerile specialiştilor.

Conducerea ROMSILVA a fost reprezentată de directorul general adjunct Elenor Olavi Niţescu, care a transmis mesajul de unitate şi solidaritate al directorului general Daniel Nicolăescu.

‘În această criză energetică se readuce în atenţie lemnul, ca sursă regenerabilă pentru încălzirea populaţiei. Suntem într-o perioadă plină de transformări generate de schimbările climatice şi adaptarea politicilor europene unde pădurile joacă un rol crucial. De aceea este foarte necesară unitatea şi solidaritatea corpului silvic, când administratorii pădurilor, mediul academic, cercetătorii, organizaţiile sindicale şi profesionale trebuie să răspundă împreună acestor provocări. Prioritatea mea, ca director general al Romsilva, cu mandat provizoriu, o reprezintă stabilitatea celui mai mare administrator al fondului forestier naţional, dar şi impunerea acestei instituţii ca un model de bune practici în silvicultură’, a transmis Daniel Nicolăescu.

Au mai luat cuvântul în deschidere preşedintele Confederaţiei sindicale Consilva, Marian Stoicescu, decanul de vârstă al silvicultorilor Gheorghe Gavrilescu, preşedinte al Societăţii ‘Progresul Silvic’, reprezentantul Administratorilor de Păduri şi al Federaţiei Carpatisa – Ferkő Jenő, precum şi oaspeţi din străinătate: Ghenadie Grubâi (Rep. Moldova), Ion Dubovici (Ucraina), Ismail Belen (Turcia – vicepreşedinte al Forumului Naţiunilor Unite pentru Păduri, cu sediul la New York), Manuel Garcia Algarra (Spania).

Ziua de joi este dedicată secţiunii profesionale, cu un simpozion având ca temă ‘Importanţa pădurilor în contextul provocărilor generate de schimbările climatice şi al crizei energetice care afectează în prezent statele europene’.

În cursul serii va avea loc o întâlnire o şedinţă a Consiliului de conducere al Federaţiei Silva la care sunt convocaţi toţi liderii de sindicat, membri ai consiliului. Aceasta va fi urmată de o întâlnire a delegaţiilor din cele şase ţări participante, discuţii care vor continua şi a doua zi.

Pe tot parcursul zilei, în paralel se desfăşoară competiţii sportive pe şapte discipline, sub egida ‘Cupa Federaţia Silva’: fotbal (20 de echipe), tenis de câmp, şah, tenis de masă, darts, table şi whist. Vineri vor avea loc semifinalele şi finalele, festivitatea de premiere fiind programată de la ora 18,00.

Cei 450 de participanţi la eveniment fac parte din organizaţii sindicale şi profesionale reprezentative la nivel naţional: Confederaţia Sindicală Naţională Meridian, Societatea inginerilor silvici ‘Progresul Silvic’, Asociaţia Administratorilor de Păduri, Federaţia pentru Apărarea Pădurilor, Confederaţia Consilva, Asociaţia Forestierilor din Romania – ASFOR, reprezentanţi ai Facultăţii de Silvicultură din Suceava şi ai Facultăţii de Protecţia Mediului din Oradea, precum şi unele organizaţii partenere din Europa: Federaţia Sindicatelor Sindsilva din Republica Moldova, Camera Inginerilor Silvici din Turcia, Sindicatul Lucrătorilor din Industrie, Comerţ şi Servicii STICS Intersindical Valenciana din Spania, Facultatea de Silvicultură din Lviv – Ucraina, Sindicatul Lucrătorilor din Silvicultură şi Industria Lemnului din Ungaria. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks