Fundaţia The Institute a lansat un concurs de colectare separată a deşeurilor reciclabile de plastic, hârtie şi carton adresat unităţilor de învăţământ din Bucureşti prin programul Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP).
Andrei Borţun, CEO al Fundaţiei The Institute, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că fiecare unitate de învăţământ participantă la competiţia ‘Ambasadorii mediului’ va fi dotată cu cântare de mână necesare pentru raportarea cantităţilor de deşeuri reciclabile aduse de fiecare elev la şcoală. El a spus că obiectivul ASAP este să adune în competiţie cel puţin 200 de unităţi de învăţământ primar, gimnazial şi liceal din Capitală, să aibă 80.000 de tineri beneficiari direcţi ai campaniei de informare şi să reuşească să colecteze cel puţin 20 de tone de deşeuri reciclabile.
Potrivit lui Andrei Borţun, cei care reuşesc să strângă cea mai mare cantitate de deşeuri vor primi titlul de ‘Ambasadori ai Mediului’ şi vor câştiga drept premiu pentru şcoala lor trei senzori de măsurat calitatea aerului.
Concursul se desfăşoară până pe 30 noiembrie, iar câştigătorii vor fi anunţaţi la începutul lunii decembrie, a menţionat Andrei Borţun. El a adăugat că proiectul ‘Ambasadorii Mediului’ este realizat cu sprijin de la bugetul local al Municipiului Bucureşti.
La rândul său, directorul executiv al Direcţiei de Cultură, Învăţământ şi Turism din cadrul Primăriei Capitalei, Liliana Fedorca, a anunţat că va fi demarat un proiect multianual referitor la orientarea în carieră a copiilor din Bucureşti. Ea a precizat că 4.000 de elevi vor fi consiliaţi pe perioada claselor V-XII.
ASAP România este un program de responsabilitate socială iniţiat de Fundaţia The Institute, care urmăreşte să genereze schimbare în comportamentul adolescenţilor faţă de plastic, de la utilizarea responsabilă până la colectare separată şi reciclare. Din 2019, de la lansarea programului ASAP şi până în prezent, peste 550.000 de elevi din aproape 1.000 de instituţii de învăţământ din oraşele care s-au alăturat iniţiativei contribuie la o lume fără plastic.
Programul ASAP este activ în: Constanţa, Braşov, Iaşi, Brăila, Alba Iulia, Sibiu, Arad, Zalău, Alexandria, Râmnicu Vâlcea, Bistriţa, Târgovişte, Târgu Mureş, Slobozia, Bacău, Deva, Ploieşti, Giurgiu, Tulcea, Baia Mare, Piatra Neamţ, Buzău, Măgurele şi în sectoarele 1, 2, 3 şi 6.