Copiii din Sectorul 6 care merg la grădiniţă vor beneficia de un opţional gratuit, iar preşcolarii care provin din familii monoparentale sau în care venitul/membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim vor putea beneficia de două opţionale gratuite.
Un proiect în acest sens a fost aprobat în şedinţa de vineri a Consiliului Local Sector 6, cu 17 voturi ‘pentru’ şi şase abţineri.
Forma iniţială a proiectului, elaborat de consilierul local PNL Gabriela Popescu, viza două opţionale gratuite pentru copiii din medii defavorizate. În urma unui amendament susţinut de către viceprimarul Alexandru Gâdiuţă (USR), programul a fost extins pentru toţi preşcolarii.
Astfel, pentru anul şcolar 2022-2023 a fost aprobată finanţarea în sumă maximă de 60 de lei/copil/lună, pentru participarea tuturor preşcolarilor înscrişi în unităţile de învăţământ de stat din Sectorul 6 la programe de educaţie non-formală organizate în cadrul acestor unităţi.
Suma totală maximă aferentă în acest sens nu va putea depăşi 2.380.000 de lei şi va fi alocată de la bugetul local al Sectorului 6.
De asemenea, a fost aprobată o finanţare în sumă maximă de 120 lei/lună/copil, pentru participarea la programele de educaţie non-formală, a preşcolarilor care provin din familii monoparentale, familii în care venitul/membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim net/economie şi a preşcolarilor care beneficiază de măsuri de protecţie în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6.
Suma totală maximă aferentă programului pentru anul şcolar 2022-2023 nu va putea depăşi 1.800.000 lei.
Programele de educaţie non-formală pentru care se pot oferi finanţări pot cuprinde cursuri de limbi străine, activităţi de dans, dans sportiv şi arte marţiale.
Contractele de prestări servicii educaţionale se vor încheia cu persoane fizice şi juridice abilitate, care să presteze activităţi educaţionale, cu respectarea prevederilor legale. Fiecare opţional presupune desfăşurarea a două şedinţe pe săptămână. Pentru a putea participa la aceste activităţi, părinţii vor depune al secretariatul unităţii o cerere tip.
Potrivit referatului de aprobare, scopul acestor măsuri este de a răspunde într-o măsură cât mai mare ‘nevoilor de dezvoltare a abilităţilor copiilor, de la vârste cât mai fragede, în vederea generării sustenabile a unor generaţii de copii şi tineri mai
competitivi şi capabili să funcţioneze eficient în societatea actuală şi viitoare’.