AcasăStiri generaleMureş: Accident aviatic cu victime multiple în urma prăbuşirii unui avion de...

Mureş: Accident aviatic cu victime multiple în urma prăbuşirii unui avion de mici dimensiuni, simulat de ISU

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Horea’ a organizat, marţi, un exerciţiu de gestionare a unei situaţii de urgenţă generată de un accident aviatic cu victime multiple, în urma prăbuşirii unui avion de mici dimensiuni, pe Aeroportul Internaţional ‘Transilvania’ din Târgu Mureş, fapt ce a necesitat activarea planului roşu de intervenţie.

‘Este un exerciţiu anual pe care îl desfăşurăm pe Aeroportul din Târgu Mureş. De data asta avem un accident în care a fost implicat un avion de mici dimensiuni, cu 18 victime, dintre care o parte sunt încarcerate, 18 victime însemnând 14 pasageri şi 4 membri ai echipajului. În urma accidentului respectiv a rezultat şi o scurgere de carburant, care ulterior s-a aprins. Bineînţeles că intervenţia a fost graduală, s-a intervenit în primă fază cu serviciul privat pentru situaţii de urgenţă de la aeroport. Ulterior, au fost chemate în sprijin Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Horea’ al judeţului Mureş şi toate instituţiile care sunt implicate în planul roşu, pentru că a fost pus în aplicare şi planul roşu. Planul roşu s-a declanşat imediat după ce am auzit despre incidentul respectiv, cu aprobarea domnului subprefect care este aici de faţă’, a declarat inspectorul şef al ISU Mureş, Călin Handrea.

Potrivit acestuia, a fost convocată şi o parte a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi Comitetul Local de la nivelul oraşului Ungheni, pe raza căruia se află aeroportul.

‘Acum suntem în timpul desfăşurării exerciţiului, se evacuează pacienţi, sunt resurse suficiente pentru acest număr de victime, însemnând două autospeciale de transport victime multiple, sunt ambulanţele de la SAJ, ambulanţe de la UPU şi se lucrează în punctul de comandă cu toată grupa operativă, respectiv comandantul operaţiunilor de salvare şi directorul de salvare medicală. (…) Toate victimele sunt duse în punctul medical avansat şi, ulterior, după ce se face triajul, spre spitalele din zonă. Ce e important într-un asemenea exerciţiu este că aici oricând se poate întâmpla un eveniment nefericit şi nu numai pe aeroport, ci şi în preajma aeroportului. Noi chiar discutam mai devreme că am văzut trece trenul prin spatele aeroportului, chiar la o distanţă relativ mică şi am putea pe următorul scenariu să implicăm chiar un accident feroviar combinat cu un accident aero’, a precizat generalul Călin Handrea.

Şeful ISU Mureş consideră că aceste exerciţii sunt importante pentru pregătirea personalului propriu, cât şi pentru pregătirea personalului din obiectivele în care se fac aceste simulări, deoarece, în timpul unui eveniment, foarte importantă e comunicarea.

‘Făcând un exerciţiu înainte, deja se creează acele linii de comunicare prin care noi vom putea, la un moment dat, să putem colabora mult mai bine. (…) Sunt importante exerciţiile şi pregătirea personalului propriu e foarte importantă, pentru că un eveniment care s-ar produce la aeroport înseamnă un răspuns de trei minute probabil din partea Serviciului privat pentru situaţii de urgenţă, respectiv 25-30 de minute din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Noi avem un echipaj de prim ajutor aproape la Azomureş, dar vorbim doar de o ambulanţă, aceea ajunge în 7-10 minute, în schimb, resursele celelalte vin la 25-30 de minute, ceea ce e destul de mult pentru un accident aviatic’, a mai arătat Călin Handrea.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks