AcasăStiri generaleIaşi: Proiect în valoare de 250.000 de euro, derulat de UAIC, premiat...

Iaşi: Proiect în valoare de 250.000 de euro, derulat de UAIC, premiat de Comisia Europeană

Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ (UAIC) din Iaşi a anunţat, miercuri, că a câştigat premiul European Innovative Teaching Award (EITA) acordat de Comisia Europeană pentru proiectul ‘Spaţii inovatoare de învăţare pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 10/11 ani (TELESPA)’, care a avut drept scop creşterea calităţii pregătirii profesorilor pentru educaţia timpurie şi şcoala primară.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei de învăţământ superior, prin premiul European Innovative Teaching Award (EITA), ediţia 2022, Comisia Europeană a selectat cele mai bune 98 de proiecte Erasmus+ finalizate şi care au vizat tema strategică ‘Învăţarea împreună, promovarea creativităţii şi sustenabilităţii’ (Learning together, promoting creativity and sustainability), direct legată de iniţiativa Noul Bauhaus european.

Conform sursei citate, proiectul TELESPA, implementat de UAIC, a obţinut premiul EITA 2022 la categoria ‘Educaţie Timpurie’ (Early Childhood Education and Care). Pe 25 octombrie, la Bruxelles, va avea loc ceremonia de acordare a premiilor şi trofeelor celei de-a doua ediţii a EITA.

‘Proiectul ‘Spaţii inovatoare de învăţare pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 10/11 ani (TELESPA)’, în valoare de 246.189 euro, a fost implementat de Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi şi a avut ca scop creşterea calităţii şi relevanţei pregătirii profesorilor pentru educaţia timpurie şi şcoala primară prin dezvoltarea, testarea şi implementarea de abordări pedagogice şi practici educaţionale inovatoare privind spaţiile de învăţare pentru copiii cu vârste între 0-10/11 ani’, au precizat, prin intermediul comunicatului de presă, reprezentanţii UAIC.

În cadrul proiectului TELESPA s-a realizat un studiu de cercetare asupra abordărilor şi practicilor educaţionale privind spaţiile de învăţare şi competenţele profesorilor, s-a elaborat un ghid pedagogic internaţional pentru educatorii şi profesorii pentru educaţie timpurie şi şcolile primare şi s-a derulat un curs de instruire pentru educatorii şi profesorii pentru educaţie timpurie şi şcolile primare. De asemenea, au fost amenajate 5 laboratoare aplicate pe spaţiile de învăţare, 6 grădini senzoriale şi o reţea de mentorat între universităţi, şcoli, grădiniţe, creşe şi alte organizaţii educaţionale pentru a reduce dificultăţile cu care se confruntă profesorii în practica educaţională şi în primii ani de carieră profesională.

‘Prin proiectul TELESPA a fost amenajată Grădina Senzorială de Învăţare ‘Magic’, în parcul Titu Maiorescu al UAIC. Grădina Senzorială ‘Magic’ este dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 11 ani şi conţine materiale educaţionale de exterior destinate procesului de învăţare, structurate pe domenii de dezvoltare specifice vârstelor mici prin integrarea tuturor simţurilor. Investiţia alocată prin fondurile proiectului pentru amenajarea Grădinii Senzoriale ‘Magic’ a fost în valoare de 25.146 lei’, se menţionează în comunicatul de presă.

Proiectul ‘Spaţii inovatoare de învăţare pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 10/11 ani (TELESPA)’ a fost implementat de UAIC, având ca parteneri două instituţii educaţionale din România şi cinci instituţii din străinătate (Institutul Politehnic din Braganca – Portugalia, Universitatea Latvia din Riga – Letonia, Grădiniţa ‘Austrina’ din Riga – Letonia, Universitatea Ege din Izmir – Turcia şi Şcoala Primară Anafartalar din Izmir – Turcia).

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks