Membrii Comitetului de Bazin Crişuri au avizat favorabil, miercuri, Hărţile de Hazard şi Risc la Inundaţii (HHRI) din bazinul hidrografic Crişuri, într-o întrunire desfăşurată în format hibrid, în sala mare a Prefecturii Bihor, a anunţat Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.
‘Hărţile sunt un instrument esenţial care oferă suport în luarea deciziilor privind managementul riscului la inundaţii şi privesc atât cetăţenii, cât şi UAT-urile şi instituţiile publice cu responsabilitate în situaţii de urgenţă. Avizarea favorabilă de azi face posibil ca, în cel mai scurt timp posibil, inclusiv cetăţenii să poată accesa hărţile online prin www.inundatii.ro’, a declarat directorul ABA Crişuri, Pasztor Sandor.
Din evaluarea preliminară a riscului la inundaţii, în bazinul hidrografic Crişuri au rezultat 38 de zone cu risc potenţial semnificativ la inundaţii care se clasifică astfel: 29 de zone cu risc de inundaţii fluviale – inundaţiile au loc atunci când capacitatea de transport a albiei minore este depăşită şi nivelul apei depăşeşte malurile râului; 9 zone cu risc de inundaţii de tip flash-floods sau viituri rapide – inundaţiile apar repede, fără avertizare sau cu foarte puţină avertizare în avans, fiind rezultatul ploilor intense pe o suprafaţă relativ mică a bazinului hidrografic.
‘Din estimările realizate, cu ajutorul hărţilor, specialiştii Administraţiei Naţionale Apele Române au concluzionat că anual sunt evitate pagube în valoare de 1 miliard de euro. Cel mai recent exemplu ar fi în bazinul Crişul Negru, în aval de Beiuş. Aici, în luna mai 2021, au fost protejaţi de riscul inundaţiilor 6.000 de oameni şi s-a evitat inundarea a peste 7.500 de hectare agricole’, se arată în comunicatul menţionat.
ABA Crişuri atrage însă atenţia că ‘Nu există risc zero la inundaţii!’, motiv pentru care toate instrumentele de prevenţie sunt importante şi trebuie tratate cu maximă responsabilitate atât de autorităţile implicate cât şi de populaţie.
HHRI sunt instrumente esenţiale pentru implementarea Directivei Europene pentru Inundaţii 2007/60/CE la nivel naţional, urmând să fie integrate în Planurile de Apărare Locale şi Judeţene.
Reactualizarea HHRI face parte din proiectul naţional ‘Întărirea capacităţii publice centrale în domeniul apelor în scopul implementării etapelor Directivei Inundaţii -SIPOCA 734’, pe scurt ROFLOODS implementat de Ministerul Mediului, în parteneriat cu Apele Române şi cu sprijinul Băncii Mondiale. AGERPRES / (AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)