Reparaţiile la drumul care străbate satul Viscri au fost finalizate, lucrările făcând parte dintr-un mai amplu proiect de modernizare şi reabilitare a DJ 104 L Dacia – Viscri – Buneşti, în valoare de aproximativ 25 de milioane de lei.
Două tronsoane – cel cuprins între satul Dacia şi intrarea în satul Viscri şi cel de la ieşirea din Viscri spre Buneşti – au fost finalizate şi recepţionate în cursul anului trecut, iar miercuri, beneficiarul lucrării, Consiliul Judeţean Braşov, a declanşat procedura de recepţie a segmentului situat în intravilanul satului Viscri, în lungime de 761 de metri.
Este vorba de drumul principal din Viscri, pentru a cărui refacere a fost nevoie de avizul Direcţiei pentru Cultură Braşov din punctul de vedere al soluţiei tehnice şi al materialelor folosite, având în vedere că Viscri are statutul de sit rural UNESCO.
Astfel, partea carosabilă a fost alcătuită din pavele abnorme din bazalt, cu o înălţime de 11-13 cm, montate într-un strat de nisip cu o grosime de 3-5 cm; pietruirea existentă a fost consolidată cu lianţi hidraulici speciali, carosabilul fiind încadrat cu borduri din piatră fasonată, iar acostamentele au fost realizate din piatră spartă, în spatele bordurilor; şanţurile au fost pavate cu piatră naturală, fiind utilizate pavele din bazalt rostuite cu mortar.
Podeţele tubulare care asigură accesul în curţi s-au construit prin acoperirea cu pământ a tuburilor şi a timpanelor, pentru încadrarea în peisagistica locului şi respectarea avizului Direcţiei de Cultură şi s-a realizat un podeţ dalat.
Pe acest drum, în interiorul satului, viteza legală maxim admisă de circulaţie este de 25 km/h.
Lucrările, al căror cost s-a ridicat la 3.091.549,69 lei, au demarat la începutul anului, executant fiind firma SC Viaduct SRL din Odorheiu Secuiesc.
Proiectul ‘Modernizare şi reabilitare DJ 104 L Buneşti – Viscri – Dacia (15,06 km)’, în valoare totală de 24.495.058,94 lei, a fost finanţat iniţial în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, iar în anul 2018 a fost preluat în Programul Operaţional Regional 2014-2020 – Axa prioritară 6 Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională’, conform unui comunicat remis de CJ Braşov.
‘Proiectul privind reabilitarea şi modernizarea drumului judeţean DJ 104 L este unul extrem de important nu doar pentru satul Viscri, ci şi pentru comunităţile locale din zona de nord a judeţului. Dezvoltarea infrastructurii de transport rutier şi implicit a accesibilităţii şi mobilităţii persoanelor şi mărfurilor reprezintă un factor determinant pentru susţinerea dezvoltării economice a localităţilor Jibert şi Buneşti. Mă bucur că soluţiile tehnice impuse de specialiştii Direcţiei pentru Cultură au putut fi implementate, astfel încât partea din intravilanul satului Viscri să-şi păstreze autenticitatea, iar turiştii şi localnicii să poată circula în condiţii normale pe întregul traseu’, a spus preşedintele CJ Braşov, Adrian-Ioan Veştea.