Ziua Mondială a Arhitecturii – 3 octombrie – va fi celebrată şi la Bucureşti printr-o serie de evenimente.
Tema de anul acesta este ‘Arhitectura pentru creşterea calităţii vieţii’.
Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), împreună cu Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), demarează cu acest prilej proiectul de elaborare a politicii publice pentru arhitectură a României. Evenimentul va avea loc la Şcoala de la Piscu, a anunţat OAR, printr-un comunicat de presă transmis joi AGERPRES.
‘Demersul pe care îl anunţăm acum se înscrie în linia preocupărilor constante ale OAR şi ale autorităţii centrale de profil, MDLPA, pentru buna organizare şi reglementare a sectorului arhitecturii, dar şi pentru reorganizarea şi repoziţionarea sectorului în raport cu noile exigenţe şi urgenţe ale societăţii actuale. (…) Politica publică va constitui documentul unificator, de orientare şi de coordonare pentru activitatea din domeniul nostru profesional, care ne va permite obţinerea unor rezultate coerente prin toate palierele (administrativ, profesional, academic, societate civilă) şi sectoarele (nu doar construcţii şi arhitectură, ci şi cultură, agricultură, dezvoltare, economie, turism, transporturi şi altele)’, a precizat OAR.
La sediul organizaţiei, Casa Mincu, sunt programate o serie de evenimente adresate atât publicului larg, cât şi celor din interiorul profesiei. Se vor vernisa instalaţia ‘The Uninvited’ a Asociaţiei Metodelor Alternative de Integrare Socială (AMAIS) şi expoziţia de fotografie ‘Florari’ semnată de Denise Lobonţ, alături de intervenţia ‘Fragil’ a lui Denis Nanciu.
Pe site-ul oar.archi se va lansa un concurs de grafică pentru geanta din pânză OAR, care îşi propune să transforme într-un mesaj vizual tema Zilei Mondiale a Arhitecturii.
Creată de UIA (Union Internationale des Architectes) în 1985, Ziua Mondială a Arhitecturii este sărbătorită anual în prima zi de luni a lunii octombrie, în paralel cu Ziua Mondială ONU pentru Habitat. Tema de anul acesta, arhitectura pentru creşterea calităţii vieţii, este în concordanţă cu desemnarea anului 2022 drept Anul UIA al Arhitecturii pentru Sănătate şi cu angajamentul UIA de a utiliza designul bazat pe dovezi pentru a promova sănătatea în clădiri şi oraşe.
Partenerii evenimentului sunt MDLPA, Asociaţia Metodelor Alternative de Integrare Socială (AMAIS), Grădina OAR, Şcoala de la Piscu, Anuala de Arhitectură Bucureşti 2022. Proiectul este finanţat din timbrul arhitecturii.