‘Simulacrele de referendumuri ilegale’ din această săptămână organizate de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina ‘sunt o încălcare gravă a dreptului internaţional’ a declarat, vineri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
El a fost prezent la ceremonia de deschidere a noului an universitar la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti.
În acest context, Aurescu a vorbit despre importanţa dreptului internaţional, inclusiv în contextul războiului din Ucraina, ‘un război brutal în vecinătatea noastră imediată’.
‘În acest context fără precedent în ultimele decenii, instrumentele dreptului internaţional joacă un rol vital în gestionarea acestor încălcări grave, prin prisma valorilor pe care ar trebui să le apărăm pentru că da, războiul Rusiei contra Ucrainei nu este doar un atac împotriva securităţii noastre europene sau euroatlantice, ci este un atac împotriva valorilor democratice, asupra fiecăreia dintre societăţile noastre democratice şi libere’, a arătat el.
Şeful diplomaţiei române a subliniat că ‘simulacrele de referendumuri ilegale din această săptămână sunt o încălcare gravă a dreptului internaţional’. El a arătat că prin organizarea lor Rusia a demonstrat încă o dată că acţionează contrar principiilor fundamentale ale dreptului internaţional, mai ales suveranitatea şi integritatea teritorială, şi ‘contrar responsabilităţilor pe care le are ca membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, care este garantul menţinerii păcii şi securităţii internaţionale’.
‘Niciun câştig teritorial realizat prin încălcarea dreptului internaţional sau prin folosirea forţei nu poate fi recunoscut ca legal’, a adăugat Bogdan Aurescu.
El a amintit seria de acţiuni recente iniţiate de România, între care depunerea la 13 septembrie a Declaraţiei de Intervenţie în procedurile iniţiate de Ucraina contra Federaţiei Ruse la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) şi depunerea la 16 septembrie la Grefa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a cererii de intervenţie a României în favoarea Ucrainei, în cauza introdusă de acest stat împotriva Federaţiei Ruse.
‘La provocări actuale şi viitoare, inclusiv cele mai stringente în acest moment, acţiunile de răspuns gestionate de juriştii români fac diferenţa reală de care România şi societatea internaţională au nevoie. Ne apărăm valorile, atât cele interne, cât şi cele internaţionale, prin folosirea inteligentă a instrumentelor de drept internaţional’, a afirmat ministrul de Externe.