Cornel Ilie, liderul trupei Vunk, a vorbit pentru AGERPRES despre faptul că muzica – pentru el, o vindecare – i-a oferit şansa, încă din copilărie, de a fi altfel decât ceilalţi, iar ceea ce nu va uita este primul contact cu cei de la The Beatles, în clasa a III-a.
‘Muzica este cea mai frumoasă vindecare de orice ne-ar măcina şi cel mai frumos limbaj prin care putem să spunem absolut tot ce simţim şi gândim fără a folosi cuvinte şi alţi oameni să ne înţeleagă. Pentru mine, muzica a fost şi este salvarea mea zilnică, este modul prin care am reuşit să mă fac auzit, să caut în mine cele mai frumoase colţuri ale sufletului meu, este şansa pe care am avut-o de mic copil de a fi altfel decât ceilalţi copii din jurul meu’, a declarat artistul, pentru AGERPRES, cu prilejul Zilei internaţionale a muzicii.
Cornel Ilie mărturiseşte că a început să îşi dorească să facă muzică atunci când a ascultat prima dată The Beatles, iar singurele sacrificii pe care le-a făcut pentru pasiunea sa sunt cele legate de timpul pe care nu a putut să-l petreacă alături de familie.
‘Am început să îmi doresc să fac muzică atunci când am descoperit şi ascultat prima dată The Beatles, cândva prin clasa a III-a. De-atunci mi-am zis că aş vrea să fac asta toată viaţa, iar toate alegerile mele au fost legate de a îmi îndeplini visul ăsta şi de a-l ţine viu mereu. Singurele sacrificii care poate pot fi numite aşa sunt cele legate de timpul pe care nu am putut să-l petrec lângă familie sau copii atunci când eram foarte mult plecat prin ţară sau cu treabă pentru înregistrări sau spectacole. În rest, nu pot să numesc nimic din ce am oferit până acum drept sacrificiu, pentru că am primit mult mai mult de la muzică decât cred că am oferit. Mai este mult în mine ce caut mereu să scot la lumină şi să onorez muzica din mine şi mai mult decât am făcut-o până acum. Sunt convins că aşa voi simţi mereu’, a adăugat artistul.
Cornel Ilie a spus că respectul faţă de public este cel care îl face să îşi dorească să ofere spectacole care să impresioneze.
‘Este firesc ca publicul să adune din ce în ce mai multe termene de comparaţie cu cât primeşte mai multă informaţie de la ce se întâmplă în spectacolele de afară. Asta nu poate fi decât în avantajul artiştilor, pentru că ne provoacă mereu să încercăm să ne ridicăm nivelul de pregătire şi de exprimare într-un concert. Respectul meu şi al nostru faţă de public este mereu cel care ne face să ne dorim să oferim spectacole care să-i impresioneze atât de tare, încât să poată compara cu actele artistice străine. De la primele noastre producţii proprii mari am setat un standard anume de calitate a show-ului şi de-aici şi faptul că suntem trupa cu cele mai multe inovaţii din punctul de vedere al show-urilor în România’, a precizat vocalistul trupei Vunk.
El a apreciat că piaţa muzicală din România s-a dezvoltat mult, atât pe partea de producţie muzicală, cât şi pe cea de producţie de spectacol, şi a subliniat că şi-ar dori ca artiştii români să fie mai curajoşi şi să experimenteze mai mult în materie de show-uri pe scenă.
‘Din punct de vedere al creativităţii muzicale, al mesajului, mi se pare că a stagnat sau chiar a regresat puţin. Mi se pare că artiştii dau din ce în ce mai puţin atenţie cântecelor lor şi se mulţumesc cu ceva ce cred ei că vrea publicul să audă. Evident, există destule excepţii, pe toate nişele muzicale, iar acestea fac să fie destul de interesantă piaţa muzicală românească. Personal, mi-aş dori ca artiştii români, şi aici mă refer la cei mai cunoscuţi, să fie mai curajoşi, să experimenteze mai mult, nu doar să se mulţumească cu producţii care sunt difuzate în heavy rotation, dar dispar imediat pe urmă, nerămânând nimic memorabil’, a mai spus Cornel Ilie.
Artistul a anunţat că au fost puse în vânzare biletele pentru spectacolul ‘VERNISAJ’, care va avea loc pe 13 decembrie, la Sala Polivalentă.
‘Acesta este locul unde de zece ani am pus în scenă cele mai mari producţii ale noastre, unele dintre ele fiind şi cele mai mari din ţară la vremea respectivă. Ne întoarcem cu un spectacol mare după trei ani de pauză, pandemia oprindu-ne în a ne mai face planuri pentru astfel de spectacole. Aşadar, toată energia noastră din următoarele luni se va consuma şi îndrepta spre a crea un spectacol şi mai surprinzător pentru fanii noştri şi pentru cei care vor petrece acea seară de marţi din decembrie împreună cu noi’, le-a transmis Cornel Ilie fanilor.
* Ziua internaţională a muzicii (International Music Day) sau Ziua mondială a muzicii (World Music Day) este sărbătorită, în fiecare an, la data de 1 octombrie. Iniţiată în 1975 de lord Yehudi Menuhin, ea a fost organizată pentru prima dată de Consiliul Internaţional de Muzică (International Music Council – IMC) la 1 octombrie 1975, în conformitate cu rezoluţia adoptată în cadrul celei de a 15-a Adunări Generale de la Lausanne, în 1973.