Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a declarat luni, la deschiderea anului universitar, că, din acest an instituţia bihoreană de învăţământ superior a devenit membru deplin în Grupul european de alianţe universitare EU Green European Network, alături de alte opt universităţi din opt ţări.
‘Suntem dornici de internaţionalizare. Şi suntem pe drumul cel bun. Am confirmat şi facem parte începând cu acest an din grupul european de alianţe universitare ca membru plin, nu ca membru asociat, EU Green European Network, alături de opt universităţi din Irlanda, Polonia, Germania, Portugalia, Spania, Italia, Franţa şi Suedia, ce promovează valorile şi identitatea europeană. EU Green revoluţionează calitatea şi competitivitatea universităţilor care o compun. Alianţa reflectă ambiţia Uniunii Europene de a construi spaţiul european al educaţiei’, a afirmat, rectorul Constantin Bungău.
El a afirmat că, astfel, universitatea orădeană a dobândit o certificare europeană, o garanţie, pentru calitate şi prestigiu. Totodată, această alianţă universitară beneficiază de un acces prioritar la finanţarea europeană, pentru proiectele strategice 2022-2029, atât pentru cercetare cât şi pentru management universitar.
‘Ne poziţionează, implicit Oradea şi Bihorul, pe arena internaţională. Oferă o mai mare vizibilitate şi orice investitor din regiune va aborda cu respect tripleta întreprinderi – universitate – guvernanţă locală. Extinde colaborările universităţii noastre şi ale partenerilor ei la toate nivelurile. Devenim o universitate mai competitivă, mai atractivă pentru ţările terţe Europei, punct de referinţă pentru cooperare inovatoare. Vom fi un creator de cunoştinţe prin echipe europene pentru a face faţă marilor provocări societale’, a susţinut Constantin Bungău.
Potrivit acestuia, toate specializările instituţiei sunt acreditate, inclusiv Arhitectura începând cu acest an, acoperind toate nevoile de specialişti pentru industrie, servicii sau artă, universitatea orădeană plasându-se, ca mărime, în primele zece din ţară.
‘În anul universitar 2022-2023, numărul studenţilor din anul întâi a crescut la majoritatea facultăţilor, fiind înmatriculaţi 3.811 la licenţă (comparativ cu 3.459 şi se aşteaptă confirmări de la studenţii străini), 1.386 studenţi la master şi 46 la doctorat. În total, avem 16.027 de studenţi la licenţă, master şi doctorat. Licenţă – 12.624, masterat – 2.851 şi 542 de studenţi la doctorat. Împreună cu cei de la forma postuniversitară, numărăm 20.797 de matricole în anul universitar 2022-2023 la Universitatea din Oradea, ceea ce o clasează în primele zece universităţi ca dimensiune la nivel naţional’, a spus rectorul Bungău.
Instituţia academică orădeană gestionează 53 de domenii de licenţă în cadrul a 101 programe, 43 de domenii de master, 66 de programe şi 18 domenii de doctorat. Activitatea didactică este susţinută de cei 869 de titulari, la care se adaugă 64 de asistenţi universitari doctoranzi şi 111 cadre didactice asociate cu ora.
Rectorul a continuat afirmând că universitatea, pentru a răspunde la nou şi la provocările viitoare, va derula, în următorii trei ani, fonduri nerambursabile de 30 milioane de lei pentru a susţine strategia de digitalizare a procesului educaţional, de cercetare sau management.
El a îndemnat studenţii să se înscrie în programele Erasmus, având peste un milion de lei, cea mai mare sumă din ţară, care se adaugă bugetului EU Green de peste 1,2 milioane de lei pentru internaţionalizare.
Pentru viitor, rectorul Bungău a subliniat că, pe lângă activitatea didactică, instituţia se va implica mai mult pentru sprijinirea firmelor locale, punând la dispoziţie expertiza şi resursele universităţii prin: cercetare şi transfer tehnologic, prin implicarea mai consistentă a doctoranzilor şi masteranzilor, programe de dezvoltare antreprenorială, atât pentru studenţi cât şi pentru cadre didactice, promovarea cercetării aplicate cu industria, implementarea învăţământului universitar dual, sprijinirea iniţiativelor UE şi de dezvoltare transfrontalieră în Oradea şi Bihor.
Nu în ultimul rând, Universitatea din Oradea vizează şi crearea de reţele, hub-uri şi parteneriate cu agenţii şi organizaţii la nivel regional, naţional şi internaţional. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)