Primarul oraşului Isaccea, Anastase Moraru, şi directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, au semnat, luni, la Isaccea, protocolul de colaborare pentru realizarea studiului de fezabilitate necesar construirii unui drum de centură al oraşului pentru traficul greu.
Acest drum este necesar în contextul în care de la începutul războiului din Ucraina, sute de tiruri încărcate cu cereale au îngreunat traficul în oraşul Isaccea.
În context, ministrul Transporturilor, vicepremierul Sorin Grindeanu, a declarat că investiţia din Isaccea face parte din Masterplanul de transport al României adoptat la finele anului trecut de Guvern, Master plan pentru care s-a adoptat un proiect investiţional pentru următorii zece ani aprobat de Comisia Europeană.
‘Orice proiect care este prins în Master plan şi în acest Plan investiţional este important nu doar pentru România, este important pentru Europa, fiindcă vorbim de finanţări europene. Şi contextul dat, pe care-l ştim cu toţii, unul nefericit – cu toţii dorim să se termine cât mai rapid războiul din Ucraina -, face şi mai important acest proiect. Dar niciodată nu o să auziţi din partea mea că un proiect este mai important decât altul’, a declarat, în timpul unei conferinţe de presă, Grindeanu.
El a susţinut necesitatea ca planurile investiţionale adoptate de Guvern să fie respectate, astfel încât investiţiile să se realizeze, iar economia României să se dezvolte.
‘Sumele necesare României pe următorii zece ani în domeniul transportului, orice tip de transport, sunt cam de 70 de miliarde de euro, să ajungem la o infrastructură decentă. Cam jumătate din această sumă, un pic mai bine poate, are ca sursă fondurile europene, bugetul de stat ş.a.m.d.’, a menţionat Grindeanu.
Ministrul Transporturilor a prezentat şi situaţia investiţiilor în infrastructură realizate anul trecut comparativ cu cea din acest an.
‘Rata de contractare (a proiectelor europene, n.red.) în 2022 faţă de 2021 este de 400%. Anul acesta, s-au contractat lucrări de peste 16 miliarde de către CNAIR, iar anul trecut, s-a închis anul la 4 miliarde. De asemenea, rata de absorbţie pe fonduri europene s-a dublat. Anul trecut, am avut undeva la 4,6-4,7 miliarde de lei bani cheltuiţi în infrastructura rutieră şi închidem acest an cu undeva la 9 miliarde’, a precizat el.
Conform protocolului semnat marţi între reprezentanţii Primăriei Isaccea şi cei ai CNAIR, compania naţională va asigura resursele financiare pentru realizarea investiţiei de către autoritatea locală, directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, menţionând că investiţia are resursele financiare asigurate.
Vicepremierul Grindeanu şi reprezentanţi ai CNAIR au vizitat, luni, şantierului podului peste Dunăre care se construieşte între oraşul Brăila şi satul tulcean Smârdan, iar apoi s-au deplasat la Isaccea.
De la începutul războiului din Ucraina, peste 210.000 de persoane cu circa 50.000 de mijloace de transport au intrat în Uniunea Europeană prin punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene din Isaccea, potrivit datelor furnizate de Garda de Coastă.
În aceeaşi perioadă, prin acelaşi punct vamal, au ieşit din Uniunea Europeană aproximativ 175.000 de persoane cu circa 48.000 de mijloace de transport.