AcasăStiri generaleFestivalul 'Spotlight' revine, între 14 şi 16 octombrie, cu o ediţie dedicată...

Festivalul ‘Spotlight’ revine, între 14 şi 16 octombrie, cu o ediţie dedicată artiştilor din România

Festivalul de artă vizuală în aer liber ‘Spotlight’ revine, între 14 şi 16 octombrie, cu o ediţie dedicată în întregime artiştilor din România, potrivit unui comunicat al ARCUB, transmis, marţi, AGERPRES.

‘Spotlight’ va anima Calea Victoriei, între Ateneul Român şi Cercul Militar Naţional, cu instalaţii artistice, proiecţii de video mapping, holograme, expoziţii şi instalaţii interactive. Arcul de Triumf se alătură programului ‘Spotlight’ 2022 cu un eveniment aniversar ce marchează împlinirea a 100 de ani de la inaugurarea monumentului printr-un spectacol de video-mapping.

Tema ediţiei ‘Spotlight’ din acest an este intitulată ‘Made in RO’ şi invită artiştii români să reimagineze oraşul prin intermediul new media. ‘Spotlight’ transformă astfel un domeniu de nişă al artelor vizuale, arta multimedia, într-un instrument de conectare a locuitorilor la oraşul în care trăiesc. După cinci ediţii care au prezentat un mix de creaţii internaţionale şi creaţii ale artiştilor locali, ‘Spotlight’ prezintă anul acesta cele mai recente iniţiative de new media din România, proiecte cu participări la festivalurile internaţionale de profil.

‘După o pauză impusă de pandemie, tradiţia Spotlight continuă în acest an, dar cu un program adaptat contextului actual. Urmărind trendul festivalurilor europene şi inspiraţi de exemplul Festivalului Luminii de la Berlin – care se desfăşoară în aceeaşi perioadă şi care a fost partenerul nostru pentru ediţia din 2018, Spotlight revine în 2022 într-o formulă restrânsă, cu un număr mai mic de instalaţii pentru a avea un consum energetic redus. Ne concentrăm pe artiştii locali şi creaţiile lor mai mult decât oricând’, a declarat Mihaela Păun, director ARCUB.

Pe Calea Victoriei, programul ‘Spotlight’ invită bucureştenii să descopere locuri emblematice din Capitală, transformate de proiecţii video-mapping, precum Cercul Militar Naţional şi Teatrul Odeon. Statuia lui Mihai Eminescu din Parcul Ateneului Român şi statuia ecvestră a lui Carol I din Piaţa Revoluţiei ‘prind viaţă printr-un spectacol de lumini şi sunet’. Spectacolele sunt create de Monument for, în cadrul programului ‘Statui Vii’, ce îşi propune să valorizeze monumente emblematice ale oraşului printr-o serie de reactivări artistice.

Traseul festivalului de pe Calea Victoriei, de la Ateneul Român până la Cercul Militar Naţional, este activat de holograme, instalaţii şi expoziţii interactive. Nu va lipsi instalaţia Discoballs, prezentă la ediţiile anterioare ‘Spotlight’.

În ultima seară a festivalului, Arcul de Triumf se alătură ediţiei ‘Spotlight’ din acest an şi marchează împlinirea a 100 de ani de la inaugurarea monumentului cu un moment special creat de Monument for, în calitate de partener instituţional. Evenimentul dedicat Centenarului Arcului de Triumf va transforma exteriorul monumentului într-un spectacol de video-mapping completat, la interior, de o expoziţie tematică legată de istoria vremii şi un performance menit să creeze un itinerar istoric.

Programul Spotlight începe în fiecare zi de festival de la ora 19,00 şi se încheie la ora 23,00. Organizat de Primăria Capitalei, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, Spotlight 2022 marchează închiderea proiectului ‘Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană’, care le-a oferit bucureştenilor o serie de weekenduri pietonale în mai multe zone din oraş, pe o perioadă de şase luni.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks