AcasăStiri generaleMaramureş: Primăria Baia Mare va înfiinţa propriul serviciu de salubritate

Maramureş: Primăria Baia Mare va înfiinţa propriul serviciu de salubritate

Administraţia municipiului Baia Mare este decisă să renunţe la contractul cu societatea de salubrizare Drusal şi să colecteze deşeurile menajere înfiinţând propriul serviciu de salubritate, a anunţat, joi, primarul Cătălin Cherecheş.

‘Din 1 octombrie, deşeurile menajere sunt ridicate în regim de maximă urgenţă, prin echipele de intervenţie organizate de către mine. Ştim care sunt problemele, iar soluţii concrete nu ne oferă cei care ne-au interzis, începând cu 2020 să gestionăm noi, Primăria Baia Mare, deşeurile menajere ale comunităţii noastre, asumându-şi cei de la Consiliul Judeţean, prin Drusal, acest serviciu public! Eu mă zbat de ceva timp să scap Baia Mare de asocierea asta păguboasă, adică de proiectul de gestiune integrată a deşeurilor din Maramureş, unde ni se cer sume exorbitante, în timp ce există de mult timp lacune grave în ridicarea şi depozitarea deşeurilor. (…)Voi propune o hotărâre prin care oraşul nostru sa iasă din proiectul serviciului de gestiune integrată a deşeurilor Maramureş’, a spus Cătălin Cherecheş.

Edilul a precizat că va propune Consiliului Local înfiinţarea unui serviciu propriu de colectare a deşeurilor.

‘În acest moment este prioritate zero să revenim la situaţia de dinainte de 2020, când era de două ori mai curat şi de două ori mai ieftin. Propunerea mea pentru Consiliul Local Baia Mare este să ne consolidăm un serviciu public de salubritate propriu şi să ne dotăm cu utilaje de ultimă generaţie, cu puncte de colectare moderne în cartiere şi digitalizare, cu organizare riguroasă a colectării deşeurilor din construcţii, dar şi reciclabile, cu instalaţie de producere de energie din deşeuri, cu muncitori echipaţi şi pregătiţi impecabil’, a mai spus Cătălin Cherecheş.

Primarul municipiului Baia Mare a mai subliniat că vinovaţi pentru neplata operatorului de salubritate Drusal pentru serviciile prestate în ultima perioadă sunt Consiliul Judeţean Maramureş şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Menajere în Maramureş.

‘În timp ce societatea Drusal şi Consiliul Judeţean Maramureş aruncă vina unul pe altul şi se străduiesc să demonstreze că celălalt e vinovat, Primăria Baia Mare face de câteva zile treaba în locul lor! Serviciul public de salubrizare menajeră, atât componenta de colectare cât şi cea de depozitare, au fost abandonate de către SC Drusal SA şi Consiliul Judeţean Maramureş. Deci ştim cine sunt vinovaţii, ştim ce greşeli au făcut, dar nu ştim de ce nu plătesc ei pentru toate acestea şi trebuie să plătească fiecare cetăţean al municipiului Baia Mare. (…) Mai mult, vom cere şi anularea dreptului exclusiv de prestare a activităţii de salubrizare menajeră (colectare şi depozitare deşeuri menajere şi voluminoase) de către Drusal şi a Consiliului Judeţean Maramureş în Baia Mare. Inclusiv contractele Drusal (delegate de Consiliul Judeţean şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Menajere în Maramureş) cu societăţile comerciale vor fi nule’, a mai spus Cătălin Cherecheş.

Societatea Drusal a notificat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Menajere în Maramureş că va înceta colectarea deşeurilor din municipiul Baia Mare şi alte localităţi rurale şi urbane din judeţ pentru că nu are unde depozita deşeurile, începând de miercuri.

De asemenea, în cursul serii de marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ionel Bogdan, a precizat că Drusal poate depozita temporar deşeurile menajere în judeţul Bistriţa Năsăud pe durata a zece zile.

Operatorul economic este nevoit să transporte deşeurile în alte judeţe deoarece depozitul integrat din localitatea Sârbi este neterminat, iar investiţia amânată din cauza alunecărilor de teren.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks