AcasăStiri generaleProiect despre efectul schimbărilor climatice asupra agriculturii, lansat la USV Iaşi

Proiect despre efectul schimbărilor climatice asupra agriculturii, lansat la USV Iaşi

Universitatea de Ştiinţele Vieţii ‘Ion Ionescu de la Brad’ din Iaşi a găzduit, joi, lansarea proiectului ‘Climate Focused Agricultural Vocational Education’.

Proiectul este implementat alături de parteneri din Turcia, Cehia, Slovenia şi Serbia, este finanţat de programul Erasmus + şi este centrat pe efectele schimbărilor climatice asupra agriculturii.

Coordonatorul grupului din România, Iuliana Motrescu, din cadrul Facultăţii de Horticultură, a declarat că se urmăreşte realizarea unor module de formare pentru învăţământul agricol axate pe specificitatea agriculturii practicate în condiţiile schimbărilor climatice.

‘Schimbările climatice reprezintă cea mai importantă problemă cu care se confruntă astăzi omenirea. Clima este unul din factorii esenţiali în producţia agricolă. Agricultura produce schimbări climatice şi, în acelaşi timp, este puternic afectată de schimbările climatice. Agronomii sunt persoane cheie pentru menţinerea viabilităţii agriculturii pe termen lung în faţa schimbărilor climatice. Adoptarea bunelor practici presupune instruirea specialiştilor, producătorilor şi studenţilor din domeniu. În concluzie, scopul proiectului este formarea formatorilor’, a punctat Iuliana Motrescu.

Printre rezultatele proiectului CLIAVE Learning Management System (C-LMS) se numără sisteme de cultură rezistente la schimbări climatice, utilizarea unor noi tehnici de irigaţie pentru producţia sustenabilă şi protejarea resurselor de apă în condiţie schimbărilor climatice, recomandări pentru managementul integrat al dăunătorilor pentru a face faţa schimbărilor climatice, creşterea animalelor în condiţiile schimbărilor climatice.

Institutul Central de Cercetări Horticole Ataturk din Turcia este coordonatorul principal al proiectului. Din echipa de parteneri fac parte Universitatea Bohemia de Sud din Cehia, Universitatea Bilecik Seyh Edebali – Turcia, Institutul de Agricultură şi Silvicultură din Maribor – Slovenia, Institutul de Zootehnie din Belgrad – Serbia şi Universitatea de Ştiinţele Vieţii ‘Ion Ionescu de la Brad’ din Iaşi.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks