Peste o jumătate de tonă de plase pescăreşti abandonate, pierdute sau aruncate, denumite şi ‘unelte fantomă’, au fost eliminate din Marea Neagră, pe litoralul românesc, în cadrul unui proiect derulat de Mare Nostrum, fiind astfel redus riscul ca mamifere marine sau specii de păsări să fie prinse în acestea, au informat, miercuri, reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale.
Ţinta voluntarilor Mare Nostrum, în cadrul proiectului, este să elimine peste 1.000 de kilograme de ‘unelte fantomă’ de pescuit, precum şi alte deşeuri printre care celofan şi pungi de plastic.
‘Peste 500 de kilograme de plase de pescuit au fost eliminate din Marea Neagră, în cadrul proiectului Net Free Black Sea şi a activităţilor dedicate acestuia. Scopul proiectului finanţat de Ocean Conservancy’s Small Grants Program – Global Ghost Gear Initiative este de a elimina peste 1.000 de kilograme de unelte fantomă de pescuit şi de a reduce riscul ca mamiferele marine sau orice alte specii de păsări să fie prinse în acestea. Numai în cadrul ultimei activităţi au fost eliminate 150 kg, în zona cuprinsă între porturile Midia şi Constanţa. De asemenea, în timpul operaţiunilor au mai fost adunate şi alte deşeuri, precum celofan şi pungi de plastic’, a anunţat ONG-ul.
Conform sursei citate, plasele de pescăreşti abandonate în mare reprezintă o ameninţare pentru habitatele marine şi pentru biodiversitate, în special habitate sensibile şi specii ameninţate.
‘Toate materialele plastice care ajung în mediul marin pot prinde, încurca, sufoca sau ucide animalele. Este dificil de cuantificat impactul pescuitului fantomă asupra speciilor de peşti, deoarece acest lucru depinde de o varietate de factori, inclusiv rata pierderii de unelte, eficienţa de captare a anumitor tipuri de unelte, materialele utilizate în confecţionarea acestora, susceptibilitatea animalelor din zonă. Cu toate acestea, uneltele fantomă pot continua să prindă atât specii comerciale, cât şi specii protejate, luni, ani, sau chiar decenii după ce acestea au fost pierdute sau aruncate’, a declarat coordonatorul proiectului, Costin Timofte.
O expoziţie de plase pescăreşti ‘fantomă’ scoase din Marea Neagră este organizată, în perioada 1 – 20 octombrie, la Delfinariul Constanţa, cu scopul tragerii unui semnal de alarmă privind pericolul pe care acestea îl reprezintă.