Operatorul regional de apă şi canalizare Gospodăria Comunală Sfântu Gheorghe a anunţat, miercuri, că va instala panouri fotovoltaice la staţiile de epurare şi tratare a apei pentru a reduce cheltuielile cu energia electrică, în condiţiile în care în acest an s-a triplat factura faţă de 2021.
Conducerea societăţii a precizat că reţelele de apă şi canalizare sunt exploatate prin sisteme complexe de pompare, iar costurile cu energia electrică sunt considerabile.
‘Săptămâna trecută am avut trei întâlniri pe această temă. Anul acesta am avut un buget pentru planificare, între timp există o mulţime de aplicaţii disponibile din diverse fonduri de mediu, PNRR sau alte fonduri europene. Este complet realist să avem un set de documente gata până în noiembrie, şi dorim să convertim patru mari consumatori la energia solară: staţia de epurare din Sfântu Gheorghe, pentru că este cel mai mare consumator al nostru, urmată de staţia de tratare a apei din municipiu – a doua ca mărime, apoi staţia de epurare şi cea de tratare a apelor din Târgu Secuiesc. Covasna şi Întorsura Buzăului ar rămâne mai spre final, deocamdată ne dorim ca acest nou sistem să devină operaţional de anul viitor’, a declarat directorul general al companiei, Kozsokar Attila, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.
Acesta a menţionat că societatea a plătit anul trecut aproape 5 milioane de lei pentru energia electrică pe care a consumat-o, iar anul acesta se aşteaptă la o sumă triplă.
‘Proiectul depinde de multe lucruri, dar câştigarea unei licitaţii mai mari ar fi un succes, întrucât un astfel de sistem poate fi instalat într-un timp extrem de scurt. Avem nevoie ca staţiile de epurare a apelor uzate şi casele de apă să funcţioneze în permanenţă, iar apele uzate trebuie să treacă în mod continuu prin suflantele de aer de înaltă performanţă – cea mai frecvent utilizată tehnologie. Nu ne gândim la opţiuni de stocare, acestea fiind destul de limitate şi foarte scumpe. Ne aşteptăm ca perioada de recuperare a investiţiei să fie de numai 3-4 ani, fiind destul de probabil, în ritmul în care au crescut preţurile. Dacă mă gândesc la faptul că anul trecut am avut o factură de aproximativ 5 milioane de lei/an la energia electrică, iar anul acesta ne aşteptam să fie triplă, de 15 milioane de lei, atunci această investiţie este cu siguranţă importantă’, a mai spus Kozsokar Attila. AGERPRES / (AS – autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă)