Directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, Sorin Maxim, a lansat, miercuri, Programul Regional Vest 2021-2027, principalul instrument de finanţare din fonduri europene disponibil la nivel regional, cu o alocare financiară de 1,18 miliarde de euro pentru acest exerciţiu financiar european.
Directorul ADR Vest a declarat că este important ca banii europeni să nu fie doar cheltuiţi, ci şi investiţi, iar mentenanţa marilor proiecte de infrastructură să fie asigurată şi după implementare.
‘Atrag atenţia că există deja în mentalul colectiv acest reflex de a cheltui banii europeni repede. Este o abordare eronată care cred că trebuie schimbată, în sensul în care aceşti bani trebuie să producă dezvoltare şi în momentul în care finanţarea se opreşte. Mă refer la faptul că după ce se termină finanţarea, beneficiarii acestor proiecte trebuie să aibă mai mare grijă de proiecte. Atrag atenţia că nu există suficient de mare grijă faţă de mentenanţa pe care beneficiarii o fac la finalul acestor proiecte. Ne dorim ca o mare parte din aceste proiecte să producă dezvoltare şi calitatea vieţii şi după ce sunt implementate chiar şi după 20 de ani. Proiectele de infrastructură mari trebuie să aibă o viaţă mai lungă de a fi în serviciul public’, a detaliat Sorin Maxim.
În altă ordine de idei, ADR Vest şi-a asumat unele ‘riscuri’ pentru a investi mai mult în zona de inovare, în momentul în care acestea vor să se dezvolte, pentru a creşte numărul de companii la mia de locuitori.
Sorin Maxim a subliniat că la nivelul zonei doreşte înfiinţarea unui fond de capital de risc regional care trebuie să investească în firmele localizate aici.
‘Procentul de cercetare alocat din cifra de afaceri este mic la nivelul regiunilor, noi suntem un inovator modest sau foarte modest la nivel naţional şi european. Cred că această diferenţă se poate face prin expertiză, ani de muncă, oameni care investesc şi care au în spate o predictibilitate de a putea continua investiţiile şi de a stimula companiile să-şi ducă mai departe proiectele de cercetare în regiune. Avem în vedere o sumă consistentă de a investi într-un fond de capital de risc regional, ceea ce este unic în ţară. Acest fond de capital trebuie să investească în firme care sunt localizate aici şi care ar putea atrage inclusiv firme din alte regiuni sau ţări care vor fi localizate aici. Avem un fond care va dori să facă o susţinere cu competenţă şi mentori care sunt în zona de accelerare. Avem o componenţă în care vrem să înfiinţăm o agenţie de inovare, patru centre de competenţe în care împreună cu universităţile să le putem oferi tinerilor acces mai facil la tehnologie, să facem cursuri de antreprenoriat pentru a sprijini tinerii să poată avea şansa de a deveni ei înşişi antreprenori, dacă doresc’, a explicat Sorin Maxim.
Pe de altă parte, directorul general al ADR Vest a punctat că doreşte scurtarea perioadei de contractare la trei luni, unind etapele de evaluare, conformitate şi eligibilitate, care solicită aceleaşi documente. El a spus că au fost cazuri în care s-a aşteptat şi doi ani cu proiectele pe masă, din momentul în care s-au depus până la cel al contractării.
El a adăugat că productivitatea Regiunii Vest este de 45% din media europeană.
‘Avem o mare capacitate care ar putea produce plusvaloare şi se vede că o mare parte din companiile multinaţionale care au venit aici cu zona de manufacturi în prima decadă a anilor 2000 au transformat foarte mult din această zonă de producţie în ceea ce înseamnă zonă de cercetare, de tehnologie. Cred că şi noi, ca regiune, pentru companiile româneşti trebuie să facem acest lucru’, a mai afirmat Sorin Maxim. AGERPRES / (A – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)