Secretarul de stat pentru Afaceri globale, Traian Hristea, a avut, miercuri, o întrevedere cu generalul Philippe Lavigne, comandantul Comandamentului Suprem Aliat pentru Transformare (SACT) al NATO, care efectuează o vizită în România, la invitaţia şefului Statului Major al Apărării, arată un comunicat al MAE, transmis AGERPRES.
În cadrul discuţiilor, oficialul român a evidenţiat evoluţiile îngrijorătoare din mediul de securitate în Vecinătatea Estică a NATO şi în regiunea Mării Negre, subliniind importanţa continuării, de o manieră susţinută, a procesului de implementare deplină a măsurilor decise la Summitul de la Madrid, din luna iunie, pentru consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare. El a menţionat, în context, semnificaţia prezenţei robuste aliate în 2022, prin preluarea de către Franţa, coordonator al Grupului de Luptă din România, şi decizia SUA de creştere a prezenţei militare în ţara noastră, apreciind că prin acestea se asigură consolidarea efectivă a apărării înaintate în regiunea Mării Negre.
Hristea a subliniat că, în paralel, NATO trebuie să acorde în continuare sprijinul şi asistenţa necesare Ucrainei, pentru creşterea rezilienţei acestui stat în faţa ameninţărilor de securitate cu care se confruntă. Având în vedere responsabilităţile directe de coordonare ale SACT în domeniul cercetării şi inovării, secretarul de stat în MAE român a subliniat sprijinul acordat de ţara noastră în susţinerea eforturilor de menţinere a avansului tehnologic şi a menţionat contribuţia României cu două centre de testare pentru Acceleratorul NATO în domeniul inovării (DIANA).
La rândul său, generalul Philippe Lavigne a exprimat apreciere pentru rolul activ al României în cadrul NATO, atât în cadrul discuţiilor conceptuale, cât şi prin contribuţii concrete în sprijinul securităţii euroatlantice, a precizat MAE. Potrivit comunicatului, actualul context îngrijorător de securitate necesită eforturi susţinute pentru ca NATO să fie capabilă să răspundă prompt, calibrat şi eficient ameninţărilor cu care se confruntă, iar asigurarea unei posturi aliate consolidate, unitare şi coerente reprezintă elementul central al acestor demersuri.
Generalul Lavigne a menţionat, de asemenea, importanţa continuării pe linia asigurării avansului tehnologic al NATO, arătând că Summitul de la Madrid a marcat paşi importanţi în acest domeniu prin lansarea Fondului de Inovare şi aprobarea Cartei acceleratorului în domeniul apărării (DIANA).