Manifestările dedicate împlinirii a 100 de ani de la Încoronarea în Oraşul Marii Uniri, în 15 octombrie 1922, ca suverani ai României Mari a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria au debutat joi cu vernisarea mai multor expoziţii.
Astfel, Galeriile expoziţionale Alba Iulia din Sala Unirii au găzduit vernisarea unei expoziţii cu lucrări ale copiilor, inspirate din poveştile Reginei Maria, intitulată ‘Imagini ale regalităţii într-o lume de basm’. Expoziţia este deschisă până în 15 noiembrie, la fel ca o expoziţie stradală de artă fotografică dedicată Catedralei Încoronării de la Alba Iulia şi care poate fi admirată în spaţiul expoziţional urban al Centrului de Cultură ‘Augustin Bena’ Alba.
O altă expoziţie stradală de artă fotografică, ‘Crucea Roşie şi Familia Regală – peste un secol de umanitate’, poate fi văzută de joi până în 16 octombrie pe Podul Unirii.
‘Povestea Încoronării’ este denumirea unei alte expoziţii stradale, deschisă de joi până în 15 noiembrie, pe strada Muzeului. Sunt expuse 24 de panouri pe care sunt surprinse principalele momente ale actului Încoronării, care a avut loc la Alba Iulia la 15 octombrie 1922.
Un alt vernisaj a avut loc joi la Muzeul Naţional al Unirii. Deschisă până în 29 octombrie, expoziţia internaţională de Mail Art ‘Centenarul Încoronării’ cuprinde lucrări semnate de 57 artişti din 31 ţări de pe 4 continente, fiind organizată de Fundaţia’Inter-Art’ Aiud, Consiliul Judeţean Alba, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia şi Centrul Multicultural ‘Liviu Rebreanu’ Aiud.
Programul primei zile s-a încheiat cu ‘Familia Regală prin ochii de copil’, vernisajul unei expoziţii-concurs naţional de arte plastice. Expoziţia este deschisă până în 15 noiembrie la Sala Unirii – Galeriile expoziţionale Alba Iulia.
Municipiul Alba Iulia găzduieşte până duminică inclusiv o serie de evenimente dedicate Centenarului Încoronării, desfăşurate sub înaltul patronaj al prim-ministrului României.