Corul naţional ‘Madrigal’ va participa vineri, alături de Corul Francisc Hubic şi două coruri de copii, la Festivalul de muzică sacră ‘Francisc Hubic’, organizat de Episcopia greco-catolică de Oradea, în perioada 20 – 21 octombrie, la 70 de ani de la trecerea la cele veşnice a preotului compozitor şi dirijor Francisc Hubic.
În acest an, ediţia aniversară va fi marcată prin reeditarea critică a trei volume de partituri din creaţia sa muzicală, ‘Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur pentru cor de bărbaţi’ şi două antologii, una de colinde şi alta de pricesne (în curs de editare).
Potrivit unui comunicat al episcopiei, semnat de consilierul cultural Rodica Indig, Festivalul Coral Francisc Hubic, ajuns la ediţia a XII-a, organizat de Episcopia Greco-Catolică de Oradea, Departamentul Cultural, sub patronajul episcopului dr. Virgil Bercea, are ca scop să facă cunoscută în rândul publicului larg muzica corală şi, în mod special, contribuţia compozitorului greco-catolic Francisc Hubic la muzica corală românească.
Ziua de joi a festivalului va fi dedicată, de la ora 11, în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea, lansării a trei partituri, editate sub coordonarea lect. dr. Radu-Ioan Mureşan. Acestea sunt: ‘Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur pentru cor de bărbaţi’ şi ‘Colinde pentru cor mixt şi cor de bărbaţi’, ambele de Francisc Hubic, respectiv ‘Liturghia a II-a a Sfântului Ioan Gură de Aur – pentru cor mixt – în stilul melodiilor bisericeşti de la Blaj’ a lui Sigismund Toduţă.
Evenimentul îi va avea ca invitaţi pe muzicologul Constanţa Cristescu şi profesorul Mihai Ghircoiaş, custodele Fundaţiei ‘Sigismund Toduţă’ din Cluj-Napoca.
Partea muzical-corală a festivalului se va desfăşura vineri, de la ora 19, la Catedrala Greco-Catolică ‘Sfântul Nicolae’ unde va avea loc un concert extraordinar, ai cărui protagonişti sunt Corul Naţional de Cameră ‘Madrigal-Marin Constantin’, dirijor dr. Anna Ungureanu, Corul ‘Buna Vestire-Francisc Hubic’, dirijor lect. dr. Radu Mureşan, Corul de copii al Liceului Don Orione, dirijor prof. Nicoleta Arendaş şi Corul Liceului Greco-Catolic ‘Iuliu Maniu’, dirijor prof. Nicoleta Ţâmpu.
Acompaniamentul la orgă va fi realizat de profesoara Antonia Monica Nica şi Vlad Ţâmpu, la percuţie.
Creaţiile muzicale din cadrul concertului vor pune în lumină bijuterii ale muzicii corale din diferite epoci, începând cu renaşterea şi barocul până la muzica scrisă de compozitori contemporani. Intrarea va fi liberă.
Corul Naţional de Cameră ‘Madrigal – Marin Constantin’ este vectorul principal al mişcării corale româneşti, un etalon de profesionalism la nivel internaţional, precum şi un ambasador redutabil al culturii ţării noastre pe marile scene ale lumii. În noiembrie 2016 a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul ‘Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt’ la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate.
Cu o activitate culturală efervescentă atât la nivel naţional şi internaţional şi, în ciuda restricţiilor care au afectat viaţa culturală în timpul pandemiei, Corul Naţional de Cameră ‘Madrigal – Marin Constantin’ a desfăşurat în ultimii trei ani peste 60 de turnee, concerte, recitaluri şi proiecte culturale, fiind ovaţionat cu aceeaşi căldură de către românii din întreaga ţară, cât şi de către spectatorii de peste hotare, martori şi participanţi ai programului de diplomaţie culturală pe care ansamblul îl desfăşoară încă de la înfiinţarea sa.
De asemenea, proiectul de suflet al Corului Madrigal este Programul Naţional Cantus Mundi, care a fost înfiinţat în urma cu 11 ani la iniţiativa renumitului dirijor internaţional şi director de onoare al Corului Madrigal, Ion Marin, şi a devenit cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, cu o comunitate activă de aproape 60.000 de copii şi tineri din toată ţara.
Corala ‘Buna Vestire – Francisc Hubic’ a Eparhiei greco-catolice de Oradea, dirijor lect. univ. dr. Radu Ioan Mureşan, reprezintă ‘glasul’ credincioşilor din eparhie, în actul de mulţumire şi laudă a lui Dumnezeu, corală care, de-a lungul timpului, a desfăşurat o intensă activitate liturgică, asigurând celebrarea slujbelor în diferite biserici ale Eparhiei greco-catolice de Oradea, cu precădere în Catedrala Sf. Nicolae, în eparhiile de Maramureş şi Cluj-Gherla, în comunităţile româneşti greco-catolice din Viena, Londra şi Madrid. Bogatei activităţi liturgice i se adaugă şi un număr însemnat de concerte în perimetrul urbei orădene şi în unele localităţi din ţară.
Corul Liceului Greco-Catolic ‘Iuliu Maniu’ din Oradea este o formaţie corală cu tradiţie în peisajul muzical bihorean, având în componenţa sa elevi de gimnaziu şi liceu. Aceasta formaţie tânără a participat la diverse concursuri, festivaluri şi concerte, cum ar fi cantata ‘Carmina Burana’ de Carl Orff şi concertele de Crăciun alături de corul şi orchestra Filarmonicii de Stat Oradea, concertul alături de Alexandru Tomescu în cadrul turneului ‘Balada, un secol de muzică’ sau la Festivalul European Music Open alături de Alexandru Badea. Corul Liceului Greco-Catolic face parte din Programul Naţional Cantus Mundi, program datorită căruia s-a aflat pe scenă alături de Corul Naţional de Camera ‘Madrigal – Marin Constantin’ în numeroase ocazii, dintre care amintim Festivalul Coral ‘Francisc Hubic’ şi concertele de Crăciun de la Ateneul Român din Bucureşti. Formaţia corală este condusă de către prof. Nicoleta Emilia Ţâmpu.
Înfiinţat în anul 2011 din dorinţa de a promova valori creştine prin artă, corul Liceului Don Orione şi-a îndeplinit misiunea în diverse ocazii ca slujbe religioase, serbări şcolare, concursuri sau alte manifestări artistice, ori de câte ori a fost solicitat. Corul are în componenţa sa în special elevi de gimnaziu, acesta fiind reîmprospătat cu forţe noi în fiecare an, odată cu reînnoirea claselor. Coordonatoarea corului este profesoara Nicoleta Claudia Arendaş care, cu talent şi dăruire, le călăuzeşte paşii prin lumea magică a muzicii, în special cea sacră, respectând carisma patronului spiritual al şcolii, sfântul Luigi Orione.