Drumuri forestiere pe o lungime de aproximativ 100 de kilometri urmează să fie modernizate pentru a permite accesul turiştilor sau a celor care intenţionează să folosească bicicleta, a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice (DS) Maramureş, Mihai Leşan.
‘În anul 2022 şi anii care urmează sunt în proiectare 63 de kilometri de drumuri forestiere. Accesul pe aceste drumuri se face pedestru sau cu bicicleta, deci fără maşini sau motociclete, doar dacă există acordul proprietarului’, a spus Mihai Leşan.
Conform acestuia, în ultimii patru ani au mai fost daţi în folosinţă aproximativ 40 de kilometri de drumuri forestiere.
‘În ultimii 4 ani s-au recepţionat 36,16 kilometri de refacere de drumuri forestiere, cu o valoare a investiţiilor de peste 13 milioane de lei, aproximativ 2,5 milioane de euro. Aceste lucrări sunt absolut necesare pentru a scoate masa lemnoasă aferentă drumurilor forestiere. Aceste drumuri sunt reparate din această cauză. Pană la finele lunii septembrie au fost alocaţi peste 961.000 lei în întreţinerea acestor drumuri’, a mai precizat Mihai Leşan.
El a mai precizat că DS Maramureş are în administrare peste 1.400 de kilometri de drumuri forestiere, iar o parte beneficiază de supraveghere video.
‘Avem peste 1.500 de kilometri de drumuri forestiere, unele supravegheate video. (…) Drumurile forestiere sunt căi de transport tehnologic, de utilitate privată, utilizate pentru gospodărirea pădurilor, desfăşurarea activităţilor de vânătoare şi pescuit sportiv, intervenţii în caz de avarii, calamităţi sau dezastre, fiind închise circulaţiei publice, cu excepţia activităţilor sportive, de recreere şi turism’, a mai spus Mihai Leşan.
Drumurile forestiere sunt utilizate de turiştii sau montaniarzii care doresc să ajungă în Parcul Natural Munţii Maramureşului, Parcul Naţional Munţii Rodnei, pe Valea Vaserului sau în vecinătatea frontierei de stat româno-ucrainene.