Acasă55Ghinea: USR a deschis proces pentru desecretizarea dosarului de revoluţionar al lui...

Ghinea: USR a deschis proces pentru desecretizarea dosarului de revoluţionar al lui Marcel Ciolacu

USR a deschis proces la Curtea de Apel Bucureşti pentru desecretizarea dosarului de revoluţionar al liderului PSD Marcel Ciolacu, a anunţat, marţi, Cristian Ghinea, Coordonatorul departamentului de politici publice al USR.

‘USR (…) a deschis proces, prin colega mea avocată Teodora Stoian, pentru desecretizarea dosarului de revoluţionar a lui Ciolacu. Ciolacu este un fals revoluţionar. Ciolacu este un om care a primit ca un fripturist hectare de teren pentru că ar fi fost revoluţionar. La Buzău nu a fost nicio revoluţie, la DNA este un proces penal pornit în 2016 pentru că a fost ilegal declarat Buzău ca un oraş al revoluţiei. Am cerut la Curtea de Apel (…), USR a deschis un proces la Curtea de apel pentru a primi toate documentele din dosarul de revoluţionar al lui Marcel Ciolacu, adică înseamnă ce a zis Ciolacu că a participat, înseamnă ce anume au spus martorii că a făcut Ciolacu la Revoluţie şi înseamnă ce anume beneficii a avut Ciolacu din faptul că este revoluţionar’, a afirmat Ghinea, la Parlament.

El a fost întrebat în legătură cu faptul că Marcel Ciolacu a declarat în urmă cu 3 ani că face parte din Club 22 din Buzău şi că sunt mai multe persoane care au primit certificate de revoluţionar şi că nu primeşte niciun ban din partea statului.

‘Eu citesc un articol al Recorder cu toate detaliile. Ciolacu a primit beneficii: a primit pământuri. În anii ’90 Ciolacu a primit pământ în comuna Săpoca, pe care l-a vândut ulterior. Deci, Ciolacu a avut beneficii materiale din poziţia de revoluţionar. La Buzău nu au murit oameni în revoluţie, nu a fost o revoluţie, decât după ce a fugit Ceauşescu la Bucureşti. Buzău a fost clasificat ilegal şi asta este caz la DNA de către secretarul de stat de la Revoluţionari, pus de de PSD, a fost clasificat ilegal ca fiind un oraş în care se puteau da certificate pentru un luptător pentru merite deosebite. Asta este o fraudă ce a făcut Ciolacu şi trebuie ca opinia publică să vadă exact ce conţine acest dosar. Noi l-am cerut de la Secretariatul de stat pentru revoluţionari şi nu l-am primit. În acest moment am deschis proces la Curtea de apel pentru a primi dosarul’, a explicat Ghinea.

Cristian Ghinea a mai susţinut că Ciolacu poate oricând să-şi activeze indemnizaţia de revoluţionar de 6.000 lei brut pe lună.

‘Am văzut o declaraţie halucinantă a lui Ciolacu prin care spune: mă condamnaţi că n-am murit. Să mori unde? Nu a fost revoluţie pe bune la Buzău, Dumnezeule. Poate să moară să-şi prindă degetul uşă. Habar n-am cum poţi să mori la Buzău la Revoluţie. Este o fraudă cap-coadă. Omul ăsta în anii ’90 când era şomer a vrut să aibă beneficii materiale şi acum îi e ruşine de acest lucru. Spune: nu mi-am ridicat certificatul, dar a cerut în 2019 certificat pentru noua categorie de revoluţionari, dar poate oricând să-şi activeze indemnizaţia de 6.000 lei brut pe lună de revoluţionar’, a mai afirmat Ghinea.

El a susţinut şi că în Comisia de atestare a calităţii de revoluţionar cu merite deosebite au fost cinci voturi, dintre care trei au fost pentru ca Marcel Ciolacu să fie revoluţionar, iar două au fost împotrivă.

‘Dar, cele două doamne care au făcut opinie separată de la Departamentul juridic au fost apoi înlocuite din comisie şi ele spuneau că nu rezultă din declaraţiile martorilor că: Ciolacu ar fi fost în zonă la revoluţie şi că ar fi avut vreun rol la Revoluţie. Vrem să vedem declaraţiile martorilor. Spune Guvernul, în răspunsul dat, că sunt protejate datele personale. Păi, să înlocuiască CNP, pentru că nu vrem să ştim CNP-urile martorilor. Vrem să ştim ce au declarat martorii legat de participarea lui Ciolacu la Revoluţie’, a adăugat Ghinea.

Potrivit unui comunicat al USR, în august 2022, USR a solicitat Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 (SSRML) furnizarea unor informaţii de interes public referitoare la dosarul de revoluţionar al liderului PSD.

‘În urma refuzului Secretariatului de Stat de a oferi informaţiile solicitate, USR, prin avocat Teodora Stoian, a depus plângere împotriva SSRML şi a cerut Curţii de Apel Bucureşti: să constate că sunt informaţii de interes public informaţiile solicitate SSRML, să oblige SSRML să pună la dispoziţie copia integrală de pe dosarul în baza căruia i-a fost acordată lui Marcel Ciolacu calitatea de luptător cu rol determinant, documente din care să rezulte dacă acesta a încasat indemnizaţia lunară reparatorie, precum şi documente din care să reiasă toate drepturile, beneficiile, bunurile mobile şi/sau imobile primite în baza calităţii de revoluţionar’, mai precizează USR, în comunicat.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks