Instituţiile de învăţământ superior pot înfiinţa, singure sau prin asociere, societăţi comerciale şi consorţii pentru învăţământ dual, cu aprobarea Senatului universitar, potrivit unui proiect de lege adoptat, miercuri, de plenul Camerei Deputaţilor.
‘Instituţiile de învăţământ superior pot înfiinţa, singure sau prin asociere, societăţi comerciale, fundaţii, asociaţii, unităţi de
învăţământ preuniversitar, consorţii pentru învăţământ dual, cu aprobarea Senatului universitar, conform prevederilor legale. Condiţia ca acestea să se înfiinţeze este aceea ca ele să contribuie la creşterea performanţelor instituţiei şi să nu influenţeze negativ în niciun fel activităţile de învăţământ, cercetare şi consultanţă’, prevede proiectul.
Actul normativ mai stipulează şi posibilitatea dezvoltării de servicii de educaţie timpurie complementare: ‘În localităţile în care nu există suficiente creşe şi grădiniţe se pot dezvolta servicii de educaţie timpurie complementare de tip ludotecă, grup de joacă, grădiniţă comunitară, care vor putea funcţiona ca structuri ale unităţilor de învăţământ’. Ministerul Educaţiei iniţiază hotărârea de Guvern privind organizarea şi funcţionarea serviciilor de educaţie timpurie complementare.
Proiectul de lege aprobă Ordonanţa de urgenţă nr. 128/2022, iar Camera Deputaţilor este primul for legislativ sesizat în acest caz. Senatul este Cameră decizională.