Acasă93Cluj: Traficul aerian european a fost afectat în acest an şi de...

Cluj: Traficul aerian european a fost afectat în acest an şi de războiul din Ucraina şi criza energetică

Procesul de recuperare post-pandemie a traficului aerian şi a activităţii din aeroporturile din Europa a fost afectat în ultimele luni de războiul din Ucraina şi criza energetică, este una dintre concluziile ultimei reuniuni a consiliului de conducere al ACI Europe, for care reprezintă peste 500 de aeroporturi din aproximativ 50 de ţări şi la care a participat şi directorul general al Aeroportului Internaţional ‘Avram Iancu’ din Cluj-Napoca, David Ciceo.

Reprezentantul aeroportului clujean este şi preşedintele Asociaţiei Aeroporturilor din România.

‘În calitate de membru al consiliului de conducere al ACI Europe, domnul David Ciceo a participat la cea de-a 133-a şedinţă de Board ACI Europe, care a avut loc la Bruxelles în data de 19 octombrie 2022. Consiliul de conducere al ACI Europe reuneşte 26 de membri, iar aceştia desfăşoară activităţi de elaborare a politicilor privind dezvoltarea şi progresul industriei aviatice la nivel european, reprezentând interesele a peste 500 de aeroporturi membre’, se arată într-un comunicat trimis, joi, de aeroportul clujean.

Agenda dezbaterilor care au avut loc în cadrul celei de-a 133-a şedinţe a Board-ului ACI Europe s-a concentrat asupra problemelor legate de efectele pandemiei asupra activităţii aeroporturilor şi situaţia geopolitică existentă printr-o perspectivă mai amplă care a inclus aspectele legate de recuperarea traficului aerian, problemele cu criza de personal şi perturbaţiile operaţionale care au fost înregistrate pe parcursul sezonului de vară al anului 2022.

‘În cadrul dezbaterilor a fost evidenţiat faptul că gradul de recuperare a traficului de pasageri pentru aeroporturile europene este îngreunat de impactul situaţiei geopolitice actuale (război, politică energetică şi inflaţie), iar efectele acesteia asupra activităţii aeroporturilor vor fi inevitabile în contextul unei recesiuni care se profilează’, se menţionează în comunicatul aeroportului din Cluj-Napoca.

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte situaţia epidemiologică şi condiţiile de călătorie impuse pasagerilor, a fost dezbătută situaţia actuală care ‘reflectă în acest moment un risc scăzut, însă este necesară prudenţă’ în contextul în care Uniunea Europeană va propune statelor un regim actualizat de recomandări de călătorie în cazul schimbării acestui scenariu.

‘David Ciceo a prezentat în cadrul şedinţei de Board situaţia traficului din România şi în particular creşterea importantă de trafic pe Aeroportul Internaţional ‘Avram Iancu’ Cluj care a depăşit recent pragul de 2 milioane de pasageri în anul 2022 ca urmare a gestionării cu succes a activităţii în perioada crizei cauzate de epidemia COVID-19. În opinia sa, prin măsurile de reconvertire a personalului în perioada pandemiei şi de susţinere a partenerilor operaţionali, Aeroportul Internaţional Cluj a reuşit să îşi păstreze personalul specializat evitând astfel problemele întâlnite de alte aeroporturi din Europa, în special în vara acestui an’, se relatează în comunicat.

ACI Europe reprezintă peste 500 de aeroporturi din aproximativ 50 de ţări, iar membrii acesteia sunt responsabili pentru peste 90% din toate zborurile comerciale din Europa. Transportul aerian oferă 13,5 milioane de locuri de muncă şi generează 886 de miliarde de euro pentru economia europeană (4,4% din PIB), mai evidenţiază sursa citată. AGERPRES / (AS – autor: Marius Septimiu Avram, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks