AcasăStiri generaleGalaţi: Clădire de patrimoniu veche de 150 de ani, transformată cu fonduri...

Galaţi: Clădire de patrimoniu veche de 150 de ani, transformată cu fonduri europene în Casa Artelor

O clădire de patrimoniu veche de 150 de ani din centrul municipiului Galaţi a fost restaurată şi transformată cu fonduri europene în Casa Artelor, informează, vineri, Biroul de presă al Primăriei municipiului Galaţi.

Potrivit sursei citate, la clădirea de patrimoniu s-au executat lucrări ample ce au inclus consolidarea fundaţiilor şi a pereţilor, a suprastructurii, înlocuirea planşeelor de lemn, refacerea şarpantei şi înlocuirea învelitorii, refacerea luminatorului central, a instalaţiilor electrice, sanitare şi termice, cu asigurarea sistemelor de climatizare, siguranţă la foc şi antiefracţie, refacerea tencuielilor, înlocuirea pardoselii şi a tâmplăriei exterioare şi interioare, sistematizarea şi reamenajarea peisagistică exterioară – drumuri de acces, trotuare, parcare, reamenajare spaţii verzi, amenajarea unui parc cu fântână arteziană, refacerea elementelor decorative distruse – urnele decorative, iar stema regală a fost realizată din compozit cu marmură de Ruşchiţa, de către sculptorul Ion Bolocan.

Pentru acest obiectiv important, Primăria municipiului Galaţi a atras fonduri europene iar valoarea totală a proiectului a fost de 11.167.046 lei.

Noua Casă a Artelor va găzdui diverse manifestări culturale şi artistice.

‘Putem spune că această clădire emblematică a renăscut după 150 de ani, şi-a redobândit strălucirea de altădată şi a fost redată comunităţii, după lucrările ample de restaurare pe care le-am derulat cu fonduri europene. Dacă până nu demult era o clădire pe lângă care îţi era teamă să şi treci, acum s-a transformat într-o casă de care suntem mândri. Am avut grijă să păstrăm şi să restaurăm elementele de arhitectură care îi dau originalitate şi frumuseţe. Ţin să-i felicit pe toţi cei implicaţi în acest proiect de suflet pentru oraşul nostru, un simbol al patrimoniului nostru cultural’, a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Clădirea de patrimoniu transformată cu fonduri europene în Casa Artelor a fost proiectată iniţial ca locuinţă; construcţia în stil eclectic, cu elemente plastic-decorative neoclasiciste de origini franceze, a fost închiriată în perioada 1897-1906 pentru sediul Pârcălăbiei/Prefecturii judeţului Covurlui.

În lungul şir de proprietari se remarcă Evstratie Ivan Geshov, care provenea dintr-o familie puternică de bancheri şi negustori bulgari, iar la momentul moştenirii imobilului, era ministru de finanţe al Bulgariei.

Până în anul 1948, în imobil a funcţionat Comandamentul III Teritorial iar din anul 1949, după finele celui de-al Doilea Război Mondial, în imobil s-au instalat birourile Şantierului naţional ‘Gheorghe Gheorghiu-Dej’.

În 1950, imobilul a fost naţionalizat şi transmis Întreprinderii de Locuinţe şi Localuri, apoi a găzduit Casa Pionierilor.

Din anii ’70, imobilul a aparţinut Întreprinderii de Gospodărie Locativă Galaţi, aici funcţionând diverse instituţii de stat, asociaţii şi organizaţii sindicale.

După 1990, imobilul a găzduit Uniunea Judeţeană a Sindicatelor Libere şi alte instituţii şi asociaţii.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks