Consiliul Local Craiova a aprobat, în şedinţa de joi, scoaterea la licitaţiei a unei clădiri cunoscute din centrul oraşului cu numele oficial ‘Casa Secolului XIX’, în care au crescut copaci în ultimii ani.
Clădirea se află în proprietatea municipiului şi, potrivit HCL, este vândută pe motiv că ‘nu este oportună realizarea unor investiţii pentru a o păstra’.
Potrivit hotărârii CL Craiova, ‘Casa Secolului XIX’, cu o suprafaţă construită de 245 mp şi un teren aferent de 492 metri din acte şi 412 m din măsurători, nu este monument istoric, dar are regim special, pentru că face parte din centrul istoric al Craiovei.
‘Construcţia se află într-o stare avansată de degradare şi exploatarea acesteia în condiţii normale de siguranţă presupune investiţii majore din veniturile bugetului local. Totodată, durata de amortizare a investiţiilor în raport cu posibilele venituri realizate prin închirierea acestui bun imobil este mare şi astfel nu este oportună realizarea unor investiţii. Municipiul Craiova, în calitate de proprietar al bunului, urmăreşte obţinerea de venituri la bugetul local, precum şi creşterea potenţialului zonei din punct de vedere al dotărilor economico-sociale şi atragerea de capitaluri private’, se arată în raportul care a stat la baza proiectului de hotărâre.
Consilierul PNL Marina Vasile a afirmat că nu înţelege oportunitatea acestui proiect de hotărâre, în condiţiile în care pe ordinea de zi a şedinţei au fost mai multe proiecte de cumpărare de terenuri de către primărie.
‘Nu ştiu cât de potrivită este această propunere pentru şedinţa de azi, în condiţiile în care noi cumpărăm terenuri. Din nou e vorba de lipsă de viziune, pentru că este posibil să avem nevoie de terenuri în centrul vechi pentru diferite axe de finanţare ce vor urma până în 2030. Nu cred că este oportun să vindem această proprietate. Este o bijuterie din centrul istoric. Sunteţi de 10 ani la guvernare locală, timp în care au crescut pomi în această clădire, ceea ce denotă nepăsarea crasă faţă de aceste clădiri. În consecinţă, nu sunt de acord cu această vânzare’, a spus Marian Vasile.
La rândul său, viceprimarul Rela Filip a spus această clădire se află într-o zonă în care sunt numai restaurante, iar primăria nu poate construi un restaurant.
‘Nu vindem clădirea de dragul de a vinde terenul şi imobilul din str.Olteţ 23. Este într-o zonă numai de hoteluri şi restaurante, deci acolo nu se poate da autorizaţie decât pentru restaurante şi hoteluri. Cel care îl va dobândi va fi obligat să construiască acolo numai restaurant cu hotel. Primăria nu poate construi hoteluri şi restaurante’, a spus Rela Filip.
Consilierul USR Cezar Drăgoescu a afirmat că Primăria Craiova s-a transformat în agenţie imobiliară, în lipsa unor regulamente privind protejarea spaţiilor verzi şi obligaţiile celor care construiesc blocuri cu regim mari de înălţime.
‘Primăria Craiova toată ziua vinde şi cumpără terenuri, de parcă suntem agenţia imobiliară a Craiovei. Dar niciodată nu se cumpără terenuri pentru a dezvolta un parc industrial. Se cumpără numai terenuri din zonele centrale din cauza bau-bau-lui că vine unul să construiască nu ştiu ce bloc. Păi, de exemplu, cel de pe AI Cuza căruia Primăria îi cumpără terenul are terenul respectiv din 2008, de 15 ani de ce nu a construit nimic? Are 400 metri pătraţi, unde face bloc cu 10 etaje, unde face locuri de parcare? Ar trebui să avem regulamente de spaţii verzi, de suprafeţe minime pe care facem p+10. Haideţi că facem şi parcuri industriale’, a spus Drăgoescu.
‘Casa Secolului XIX’, care, potrivit istoriei locale, a fost proprietatea unui negustor ai cărui moştenitori au emigrat în Statele Unite, adăpostea un atelier de sticlărie la parter, iar la etaj camere de locuit. Clădirea a fost lăsat în paragină de mai bine de 30 de ani.
Proiectul aprobat joi prevede trecerea din domeniul public în domeniul privat al municipiului Craiova, aprobarea vânzării prin licitaţie publică, aprobarea studiului de oportunitate privind vânzarea prin licitaţie publică a bunului, aprobarea documentaţiei de atribuire şi împuternicirea primarului municipiului Craiova să semneze contractul de vânzare.
Tot în şedinţa de joi, CL Craiova a aprobat cumpărarea a cinci terenuri situate în diverse zone centrale ale oraşului, valoare acestora urmând să fie stabilită ulterior.