Bruxelles, 26 oct – Trimisul special al AGERPRES, Daniel Florea, transmite: Premierul Nicolae Ciucă a declarat că în cadrul discuţiilor purtate cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, pe tema îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul PNRR, s-a pus în discuţie ajustarea unor ţinte şi jaloane, între altele şi posibilitatea înlocuirii prevederii privind procentul 9,4% din PIB pentru pensii cu un indicator referitor la disciplina financiară.
‘Am discutat şi aspectul ajustării a o serie de jaloane şi ţinte, astfel încât ele să fie realizabile până în anul 2026. Este de foarte mare interes capitolul pensii. Am discutat specific acest aspect, am prezentat că există acea limită de 9,4% în PNRR pentru bugetul de pensii şi am convenit că este posibilă înlocuirea acestui indicator cu altul, care să ţină cont de studiul Băncii Mondiale şi de un indicator de disciplină financiară’, a declarat Nicolae Ciucă, joi, într-o conferinţă de presă.
Premierul a precizat că discuţia cu şefa CE a fost una de principiu, în continuare, iar detaliile tehnice vor fi discutate la nivel de experţi.
Totodată, el a menţionat că în ceea ce priveşte partea de decarbonizare a discutat cu Ursula von der Leyen şi în acest sens, al ajustărilor anumitor jaloane, respectiv ca unităţile de producţie asupra cărora s-a stabilit să fie scoase din funcţie să poată să fie trecute în rezerva tehnică şi repornite la nevoie.
‘Am convenit, în conformitate cu planul asumat, ceea ce urmează să fie scos din funcţiune să poată fi trecut în rezerva tehnică, astfel încât, pe baza unor proceduri foarte bine stabilite, să poată fi repuse oricând în funcţiune, astfel încât să ne asigurăm securitatea energetică şi consumul necesar atunci când este nevoie. (…) Am explicat că aceste grupuri energetice, aşa cum au fost asumate, este vorba de două grupuri de 600 de MW, fiecare dintre ele de 300, urmează să fie scoase din funcţiune şi ele fiind în continuare funcţionale şi putând fi folosite, am cerut acordul, astfel încât să poată să fie trecute în rezerva tehnică pentru ca în momentul în care avem nevoie de asigurarea securităţii energetice şi echilibrarea energetică, pe baza unor proceduri foarte bine convenite la nivelul comisiilor de specialitate, să poată fi repuse în funcţiune. În PNRR sunt cuprinse mai multe grupuri energetice care sunt programate să fie scoase din funcţiune conform angajamentului de decarbonare. Doar că putem să vedem la nivelul întregii Uniuni Europene, generat de criza energetică, se foloseşte în continuare cărbunele în măsura asigurării securităţii’, a declarat Ciucă.
În ce priveşte infrastructura de transport, premierul a spus că în cadrul discuţiilor s-a menţionat că este nevoie de anumite ajustări.