Acasă93Hunedoara: Salvamontiştii recomandă trasee mai scurte pentru ca turiştii să nu fie...

Hunedoara: Salvamontiştii recomandă trasee mai scurte pentru ca turiştii să nu fie surprinşi de întuneric

Salvamontiştii din judeţul Hunedoara recomandă turiştilor care urcă la munte în acest sfârşit de săptămână să-şi planifice trasee mai scurte pentru a nu fi surprinşi de întuneric pe drumul de întoarcere, dar şi consultarea periodică a prognozei meteo, deoarece vremea se poate schimba foarte repede.

‘Traseele sunt deschise în partea centrală a Retezatului şi pe creasta Masivului Vâlcan. Nu este zăpadă pe creste deoarece temperaturile au fost pozitive toată săptămâna. Pe de altă parte, să nu uităm totuşi că ne aflăm la sfârşit de octombrie, iar o drumeţie impune bocanci de munte şi îmbrăcăminte călduroasă, pentru că la căderea serii temperaturile sunt deja scăzute’, a declarat vineri, pentru AGERPRES, şeful Formaţiei Salvamont Lupeni-Straja, George Resiga.

În ceea ce priveşte traseele, salvamontiştii îi sfătuiesc pe turişti să îşi dozeze efortul şi să aleagă destinaţii pe care le pot parcurge mai uşor şi într-un timp rezonabil, astfel încât să nu fie surprinşi de întuneric.

‘Recomandăm trasee mai scurte pentru că se întunecă mai devreme. Se poate merge pe traseele din preajma cabanelor, cum ar fi pe Valea Vălăreasca sau pe Şaua Ciurila, în Retezat, pe vârful Straja, în staţiunea Straja, şi pe Parângul Mic, în Masivul Parâng. Demnă de luat în seamă este şi Via Transilvanica, un traseu de dificultate medie, care poate fi parcurs pe porţiuni’, a menţionat, la rândul său, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Potrivit lui Ovidiu Bodean, la acest sfârşit de săptămână salvamontiştii pot fi întâlniţi patrulând pe traseele montane, dar şi la punctele de permanenţă din Râuşor, Straja şi Parâng, unde pot oferi sfaturi utile turiştilor.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks