Consilierul general al USR Andrei Rigu a cerut, luni, Primăriei Capitalei să ia măsuri pentru a creşte gradul de siguranţă a pietonilor în zonele în care s-au produs recent accidente, iar consilierul PNL Constantin Hazarian a dorit să ştie dacă există o strategie a Municipalităţii pentru consolidarea unor imobile reprezentative de pe bulevardul Magheru sau din zona Moşilor.
Solicitările au fost formulate luni, în cadrul şedinţei Consiliului General al Capitalei, la secţiunea ‘Întrebări şi interpelări’.
Andrei Rigu a atras atenţia asupra faptului că recent au avut loc două accidente cu urmări tragice pe şoseaua Antiaeriană şi pe Splaiul Unirii, unde au fost loviţi pietoni care traversau regulamentar.
‘Nişte pietoni care s-au angajat într-o traversare regulamentară au fost loviţi de maşini care circulau prea repede, motivul fiind, pe de o parte, viteza excesivă, dar şi slaba iluminare a respectivelor treceri de pietoni sau faptul că străzile nu sunt adaptate cum trebuie. În urma unei discuţii pe care am avut-o la Brigada Rutieră, am înţeles că Brigada Rutieră a transmis către Administraţia Străzilor numeroase solicitări pentru a se lua unele măsuri în anumite zone periculoase, printre care şi acestea: şoseaua Antiaeriană şi pe Splaiul Unirii. Nu doar Brigada Rutieră, ci şi cetăţeni, de-a lungul anilor, au transmis astfel solicitări către PMB şi Administraţia Străzilor’, a spus el.
Rigu a menţionat că are informaţii conform cărora ‘există numeroase amenajări aprobate la Comisia tehnică de circulaţie’ şi care trebuie să fie implementate de către Administraţia Străzilor. Reprezentantul USR a adăugat că activitatea Administraţiei Străzilor nu trebuie să se rezume la ‘a trasa dungi pe asfalt pentru a delimita benzile de pe străzi sau a pune stâlpişori’ şi că aceasta trebuie să ‘intervină’ în zonele periculoase pentru pietoni.
‘Am rugămintea să se discute cu directorul Administraţiei Străzilor, să se transmită aceste aspecte, atât de către dumneavoastră, domnule primarul general, cât şi de către domnul viceprimar Bujduveanu, care are în subordine Administraţia Străzilor’, a precizat Rigu.
Nicuşor Dan a replicat că marcajele rutiere sunt la rândul lor foarte importante în ce priveşte siguranţa circulaţiei şi că în anii 2019 şi 2020 nu s-au cheltuit deloc bani în acest scop. Pe de altă parte, în 2021 au fost alocaţi 5 milioane de lei, iar în 2022 – 28 de milioane de lei. În ce priveşte semaforizarea au fost alocate următoarele sume: 2019 – 7 milioane; 2020 – 2 milioane; 2021 – 12 milioane; 2022 – 19 milioane.
‘Şi aici este o zonă în care sunt multe restanţe şi în limita bugetului pe care îl avem încercăm să rezolvăm aceste restanţe’, a spus el.
Constantin Hazarian (PNL) a dorit să ştie dacă Primăria Capitalei are vreo strategie referitoare la zona bulevardului Magheru, pe care se află ‘nişte imobile foarte impozante, dar care stau să se dărăme’, majoritatea având bulină. El a menţionat că bulevardul Magheru este una dintre cele mai importante artere din Bucureşti, iar multe imobile au fost proiectate de arhitectul Horia Creangă.
‘În blocul Patria, bloc cu bulină, unde cinematograful Patria nu mai funcţionează, din câte ştiu eu sunt mulţi proprietari care îşi închiriază pe Airbnb acele apartamente, deşi acolo în mod normal nu ar trebui să stea nimeni, ceea ce creează un pericol pentru cei care vin să le închirieze. Există vreo strategie de consolidare a acestei zone, de revitalizare? De asemenea, pe zona Moşilor, în zona Piaţa Sf. Gheorghe’, a întrebat el.
Nicuşor Dan a declarat că Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) a depus cereri în valoare de 80-90 de milioane de euro pentru consolidarea unor imobile, dar că legea a fost modificată recent.
‘Pentru că s-a schimbat legea consolidării, iar legea consolidării, din momentul acesta, vorbeşte de finanţare integrală de către stat a consolidării, criteriile sunt mai dificile’, a arătat el.
Adrian Moraru (PNL) a atras atenţia asupra faptului că în urmă cu un an a fost adoptată hotărârea conform căreia autorizaţiile de construcţie trebuie să fie puse pe site-ul Primăriei Capitalei, dar că acest lucru nu s-a întâmplat.
‘Trebuie să vă dau în judecată pe obligaţia de a face, domnule primar? Sau să fac grevă şi să nu mai votez niciun proiect?’, a întrebat el.
Nicuşor Dan a declarat că autorizaţiile vor fi urcate pe site, dar că pe moment personalul Direcţiei Urbanism este ‘suprasolicitat’, în condiţiile în care există nu mai puţin de 500 de litigii pe zona de urbanism/construcţii, ‘generate în mare măsură de autorizaţii şi documentaţii de urbanism emise de fosta administraţie’.
‘Ştiu că sunt supra-ocupaţi, pentru că lucrez cot la cot cu ei. Spre deosebire de fosta administraţie, care are de ordinul… o sută de autorizaţii anulate în instanţă, noi nu avem decât una-două, din nişte greşeli pe care le-am făcut. Şi acesta este un pas înainte’, a mai spus Nicuşor Dan.