AcasăStiri generaleIaşi: Ambasadorul Republicii Coreea în România, în vizită la Universitatea 'Alexandru Ioan...

Iaşi: Ambasadorul Republicii Coreea în România, în vizită la Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’

Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi (UAIC) a primit, luni, vizita oficială a Ambasadorului Republicii Coreea în România, Rim Kap-soo, potrivit unui comunicat remis presei.

În timpul vizitei, ambasadorul Republicii Coreea a avut o întâlnire cu prof.univ.dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC, prof. univ.dr. Daniela Cojocaru, prorector pentru relaţii internaţionale şi parteneriate de studii şi cercetare şi lect. univ. dr. Oana Congeanu, directorul proiectului ROK – Centrul de Studii Coreene al UAIC.

Conform sursei citate, în cadrul întâlnirii s-a evidenţiat buna colaborare pe care Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi o are cu universităţile din Coreea, demarată în anul 1990, prin acordul cu Hankuk University of Foreign Studies.

În prezent, UAIC are încheiate acorduri inter-instituţionale cu cinci universităţi coreene. În perioada 2010 – 2022 s-au derulat 33 de vizite academice la instituţii de învăţământ superior şi alte organizaţii academice din Coreea, în cadrul cărora studenţi, cadre didactice şi cercetători din cadrul UAIC au efectuat stagii de studiu, predare, formare, cercetare/documentare sau au participat la diferite evenimente ştiinţifice. Tot în perioada 2010-2022, 25 de lucrări ştiinţifice au fost elaborate în comun cu parteneri din Coreea de Sud (conform Web of Science). Începând cu anul academic 2015/2016, lectori coreeni nominalizaţi de Hankuk University of Foreign Studies ţin cursuri de limbă coreeană pentru studenţii UAIC, promovând cultura coreeană în mediul academic ieşean.

‘Discuţiile au pus accent şi pe activitatea Centrului de Studii Coreene (ROK) – înfiinţat în 2018 la UAIC în cadrul unui proiect finanţat de Academia de Studii Coreene prin intermediul Seed Program for Korean studies. În cadrul Centrului ROK se desfăşoară cursuri (Elemente de istorie şi civilizaţie coreeană, Cultura şi civilizaţia coreeană de-a lungul timpului, Dezvoltare economică şi societală în Coreea, Literatura, arta şi gândirea coreeană), activităţi de cercetare şi formare de specialişti în domeniul studiilor coreene prin crearea unei echipe internaţionale de cercetători în domeniu, sunt organizate manifestări ştiinţifice şi activităţi culturale şi se acordă burse studenţeşti’, se mai precizează în comunicatul de presă.

Ambasadorul Republicii Coreea în România va participa, în cursul acestei zile, în Sala Senatului, şi la un dialog cu membrii comunităţii academice a UAIC despre Conflictul din Ucraina şi implicaţiile acestuia. Evenimentul face parte din programul Festivalului de cultură coreeană, organizat în intervalul 29 – 31 octombrie de Centrul de Studii Coreene (ROK) din cadrul Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’, în colaborare cu Ambasada Republicii Coreea la Bucureşti.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks