Acasă93Harghita: WWF România strânge fonduri pentru finanţarea unui proiect pilot la Băile...

Harghita: WWF România strânge fonduri pentru finanţarea unui proiect pilot la Băile Tuşnad

Organizaţia WWF România lansează, marţi, Campania ‘Luna Urşilor’, prin care se doreşte strângerea de fonduri pentru finanţarea unui proiect pilot la Băile Tuşnad, ce vizează siguranţa comunităţilor din zonele cu densităţi mari de urs.

Potrivit unui comunicat transmis de WWF România, proiectul de la Băile Tuşnad este menit să răspundă, deopotrivă, nevoii de siguranţă a populaţiei şi demersurilor de protejare a vieţii sălbatice, putând fi replicat şi în alte localităţi, unde aceste probleme sunt prezente.

Sursa citată precizează că soluţia propusă este una completă şi vizează atât măsuri care să împiedice urşii să mai vină în oraş, cât şi educarea localnicilor şi turiştilor.

‘Proiectul de la Băile Tuşnad se constituie într-o soluţie completă. Pe de-o parte este vorba despre instalarea/consolidarea gardurilor electrice, amplasarea unor pubele de gunoi, special concepute pentru a nu fi o atracţie pentru urs şi a altor elemente de siguranţă, concomitent cu o monitorizare susţinută a urşilor care apar în zonă şi care riscă să devină habituaţi, adică obişnuiţi cu prezenţa omului. O altă componentă extrem de importantă în proiect este educarea populaţiei locale şi a turiştilor în vederea păstrării unui comportament adecvat specificului acestei zone’, se arată în comunicatul menţionat.

Coordonatorul Departamentului Specii Sălbatice de la WWF România, Cristian Papp, menţionează importanţa restabilirii echilibrului existent anterior în zonă.

‘Înţelegând cât e de important să nu atragă ursul, prin aruncarea la întâmplare a deşeurilor organice sau ieşind seara la vânătoare de senzaţii tari sau de fotografii de portofoliu, oamenii au şansa, dar şi datoria de a contribui la restabilirea unui echilibru existent anterior, echilibru fără de care atât oamenii şi bunurile lor, cât şi protejarea speciei ursului brun ajung în pericol’, este de părere expertul WWF, Cristian Papp, citat în comunicatul de presă.

Proiectul este susţinut de specialişti ai Universităţii Babeş-Bolyai, care consideră că cei din comunităţile locale trebuie să se adapteze prezenţei carnivorelor mari.

‘Peisajele culturale vor juca un rol cheie în protejarea carnivorelor mari, în contextul schimbărilor climatice. Comunităţile locale trebuie ajutate să se adapteze prezenţei carnivorelor mari. O astfel de comunitate este şi cea din Băile Tuşnad, unde populaţia locală arată o toleranţă extraordinară faţă de urs şi ar dori să capitalizeze prezenţa în zonă a acestor animale, într-un mod în care atât oamenii, cât şi urşii să fie în siguranţă. Acest proiect creează o oportunitate unică de a ajuta comunitatea din Băile Tuşnad cu informaţie, know-how, financiar şi cu tehnologia necesară. Succesul acestei comunităţi va fi un exemplu rar întâlnit la nivel internaţional şi va servi ca model pentru coexistenţa paşnică dintre om şi urs, însuşită strategic de către comunitatea locală’, a declarat conf. dr. Tibor Hartel, ecolog, Universitatea Babeş-Bolyai.

La rândul său, primarul din Băile Tuşnad, Butyka Zsolt, a punctat faptul că este nevoie de soluţii durabile pentru conservarea urşilor şi pentru siguranţa oamenilor.

‘Conservarea urşilor şi siguranţa oamenilor este ceea ce ne dorim cu toţii, iar pentru aceasta avem nevoie de soluţii durabile, rezultate din implicarea şi participarea incluzivă a tuturor părţilor interesate. Ursul brun a fost întotdeauna prezent în preajma localităţii noastre. El este un element emblematic pentru oraş. Soluţia pe care dorim să o implementăm la Băile Tuşnad este menită să păstreze siguranţa locuitorilor şi turiştilor concomitent cu protejarea ursului brun’, a declarat Butyka Zsolt.

În comunicatul menţionat se mai arată că, în anumite regiuni ale ţării, urşii au devenit o adevărată problemă socială, deoarece prezenţa lor în număr mare reprezintă o ameninţare la adresa siguranţei şi integrităţii locuitorilor din zonă şi a gospodăriilor acestora. Sursa citată precizează că localnicii şi turiştii postează, deseori, pe reţelele de socializare, fotografii cu urşi în zonele locuite, iar din ştirile prezentate în mass-media ‘transpare cel mai adesea o atmosferă de nesiguranţă severă şi pericol, fără o prezentare sau o analiză a fenomenului în întreaga sa complexitate’, fapt care a creat o percepţie negativă asupra speciei şi importanţei ei pentru ecosistem.

‘Această situaţie creează o percepţie negativă asupra speciei şi a importanţei acesteia pentru ecosisteme şi este folosită de diferite grupuri de interese în discursul lor public pentru a scădea nivelul de protecţie a speciei. În acelaşi timp, grupurile de conservare pledează pentru menţinerea protecţiei stricte, în ciuda numărului mare de conflicte. Din aceste motive, în ultimii ani s-a creat o viziune divergentă în jurul subiectului conservării urşilor, viziune care trebuie reconciliată. Acestea sunt premisele de la care a pornit proiectul nostru’, a mai afirmat Cristian Papp, Coordonator Departament Specii Sălbatice, WWF România.

WWF România derulează proiectul pilot ce vizează siguranţă pentru oameni şi protecţie pentru urşi în parteneriat cu Primăria Oraşului Băile Tuşnad şi Organizaţia GeoEcologică ACCENT.

Costurile de implementare a proiectului pilot se ridică la 400.000 RON, din care WWF România poate acoperi în prezent 90.000 de RON din finanţări existente. Pentru strângerea întregii sume, WWF România a lansat marţi, 1 noiembrie, Campania ‘Luna Urşilor’ ce îşi propune să implice cât mai mulţi oameni în susţinerea proiectului, prin donaţii.

‘Îi invităm pe toţi cei care iubesc natura şi animalele să se implice în provocările pe care le vom lansa în ‘Luna Urşilor’, să doneze şi să-i convingă şi pe alţii să o facă, oferindu-le cadou un pluş din programul nostru de adopţii’, menţionează Hanny Bratu, director de marketing şi fundraising la WWF România.

Donaţiile se pot face pe site-ul https://wwf.ro/, accesând butoanele Donează sau Adoptă, din meniul principal.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks